De e-governmentprojecten die momenteel in Europa op stapel staan, maken het openbaar bestuur minder – en dus niet méér – efficiënt.
Dat blijkt uit een recente studie die in diverse Europese landen werd uitgevoerd door eiStream, leverancier van oplossingen voor het beheer van bedrijfsprocessen. Het probleem, zo stelt eiStream, zit in het feit dat de verschillende nationale overheden in Europa wel degelijk werken aan e-government portaalsites, zonder daar een elektronische administratieve verwerking in de back office aan te koppelen.
Als gevolg daarvan moeten gegevens die worden uitgewisseld tussen administratieve systemen en overheidswebsites, geconverteerd worden vanuit en naar digitale en papieren formaten, om ze te kunnen verwerken en afleveren. Een andere optie is dat overheden papieren en digitale systemen naast elkaar blijven gebruiken. De complexiteit die beide scenario’s met zich meebrengen, leidt volgens eiStream hoe dan ook tot een verminderde efficiëntie van de overheidsadministratie.
En natuurlijk stelt eiStream zichzelf voor als de technologische redder in de administratieve nood.
De koppeling van frontoffice en backoffice bij e-Gouvernment is een organisatie probleem dat pas over meerere jaren kan worden opgelost omdat het bij de overheid ontbreekt aan de benodigde voorwaarden zoals die er zijn op het gebied van digitalisering en infrastructuur. Tot die tijd zal er gewerkt moeten worden aan het invullen van de randvoorwaarden en realistische websites. Pilots en proef projecten voor digitale dienstverlening als leertrajecten zijn vanzelfsprekend nuttig tot die tijd
Voordat de etalage (frontoffce) is ingericht en de winkel open is dient eerst het logistieke proces te zijn ontwikkeld en ingevoerd (backoffice). Als hulpmiddel kan hiervoor een electronisch proces gestuurd hulpmiddel (midoffice) worden ingezet. Belangrijkste voorwaarde hierbij is dat deze laag met alle bestaande diverse geautomatiseerde systemen geintegreerd kan worden. De techniek is aanwezig maar vereist organisatiebreede keuzes voor o.a. de te kiezen technische infrastructuur. Een kritische succesfactor is dat de benodige tijd wordt genomen om medewerkers van overheden te laten wennen aan een andere manier van werken waaraan ook ander eisen worden gesteld. Tevens is het van belang om dit stap voor stap (of product voor product) in te voeren op basis van gemaakte keuzes zoals eerder beschreven. Dit zal dan een aantal jaren in beslag nemen om alle diensten en producten electronisch aan te kunnen bieden en te verwerken. Er moet echter wel lef zijn om wettelijke en juridische bepalingen in pragmatiek te vertalen overeenkomstig het digitale tijdperk. Dan kan het uiteindelijke doel van een effectieve, efficiente, dus verbeterde dienstverlening worden bereikt.