De aandeelhouders van Getronics hebben hun goedkeuring verleend aan de uitgifte van nieuwe aandelen. Daarmee wil de ict-dienstverlener zijn schuldenpositie verbeteren.
Begin deze maand deed Getronics zijn obligatiehouders het aanbod om de leningen die vrijkomen in 2004 en 2005 om te ruilen voor aandelen, contant geld en nieuwe obligaties. Het gaat in totaal om een bedrag van 570 miljoen euro. Aandeelhouders zien de waarde van hun aandelen door dat bod enorm kelderen.
Getronics wil andere aandelen uitgeven. Voor iedere 25 effecten krijgen de houders straks één nieuw aandeel. Directeur P. de Vries van de Vereniging van Effectenbezitters is tegen het plan. Tegen het ANP zei hij: "De banken betalen niet meer, de houders van preferente aandelen ook niet. De lasten zijn niet evenredig verdeeld. Daarom is het een slecht voorstel en is het niet interessant voor obligatiehouders om ermee in te stemmen." Voor de obligatiehouders is er echter geen echte keuze. Het is slikken of stikken.
Getronics bood op 10 januari 110 procent van de aandelenwaarde als de obligatiehouders hun leningen vervroegd wilden inruilen. De beurs reageerde direct op dit bericht, met als gevolg dat de koers kelderde. Dat weerhoudt obligatiehouders ervan hun schuldpapieren in te wisselen, aangezien de waarde nu tot onder de 70 procent is gezakt.
Bestuursvoorzitter Peter van Voorst zei gisterochtend dat alle opties open staan als de obligatiehouders niet ingaan op het schuldsaneringsplan. Het bedrijf krijgt ook steeds minder opdrachten binnen. "Tot nu toe zijn er geen klanten weggelopen, maar nieuwe krijgen we er niet bij. Door de torenhoge schuld mogen we niet meer meebieden met grote opdrachten."
De ellende begon met de overname van het Amerikaanse it-bedrijf Wang Global, vier jaar geleden. Van Voorst:" Nu zeggen mensen dat we te veel hebben betaald. Destijds kregen we veel applaus. De overname is deels gefinancierd met obligatieleningen. We konden niet voorzien dat de markt zo dramatisch zou verslechteren.
Tot mijn grote spijt is Getronics tot op heden niet in staat gebleken haar huidige financiële situatie geheel naar waarheid te analyseren. In elk artikel, omtrent de financiele situatie van Getronics, is te lezen dat Getronics met een ‘beschuldigende’ vinger verwijst naar de overname van Wang Global in het voorjaar van 1999. De overname heeft, naar zeggen van Getronics, meer financiële investeringen gevergd dan op voorhand zou kunnen zijn voorzien. Echter een mens die beschikt over een gezond verstand en de juiste informatie kan eenvoudig de ware toedracht tot dit débacle analyseren.
De enige vraag die ik u wil stellen is: “Heeft Wang Global, ontstaan uit een fusie van Olsy en Wang in het voorjaar van 1998, de tijd gehad zich te ontwikkelen tot een stabiele organisatie?”
Om nog maar te zwijgen over beweegredenen voor de overname van Wang Global door Getronics.