De keuze van Den Haag om na Rotterdam als tweede van de vier grote steden voor haar bevolkingsapplicatie in zee te gaan met Centric betekent een gevoelige klap voor Pinkroccade Civility. Deze firma is leverancier van het Gemeentelijk Bevolkings Systeem, dat voor Den Haag en Amsterdam was ontwikkeld. Ook Amsterdam ondervindt gevolgen van de Haagse overstap. Nu de residentie dat maatwerksysteem vaarwel zegt, ziet de hoofdstad zijn GBS-onderhoudskosten verdubbelen.
Directeur Hans Dijkstra van Pinkroccade Civility wil wel bevestigen dat de laatste maanden in de directieburelen flink is gevloekt. Bij het afsluiten van deze editie van Computable wilde Den Haag haar keuze nog niet toelichten, maar Dijkstra weet dat heeft meegespeeld dat zijn bedrijf nog geen GBA-systeem voor het Unix-platform kan leveren dat volledig Oracle-gebaseerd is.
Geen breekpunt
Het nieuwe systeem Cipers is beschikbaar voor AS/400 en werkt dan met DB2/400 als transactiedatabase. Uitvragen van informatie gebeurt via een gegevensmagazijn dat ook met DB2/400 werkt. Bij de Unix-versie maakt het gegevensmagazijn gebruik van Oracle. De transactiedatabase is echter nog C-Isam. Zo heeft Pinkroccade Gunim-gebruikers hoge kosten voor conversie en (Oracle-) licenties willen besparen, aldus marketingmanager Mat Keijers. Het is echter de bedoeling ook Oracle als transactiedatabase te gaan leveren. Daar zet Dijkstra nu extra vaart achter, om te voorkomen dat nog meer gemeenten zijn bedrijf links laten liggen. Het had aangekondigd zijn producten op SAP te baseren, maar Cipers is dat nog niet.
Voor Rotterdam was C-Isam overigens geen breekpunt. Volgens Carel Post, plaatsvervangend directeur Burgerzaken, had Centric evenwel de voordeligste aanbieding, voldeed het het beste aan de eisen en zou het PIV4all 1 april in de lucht kunnen hebben. De eisen waren eerder functioneel dan technisch van aard. Mogelijk speelt C-Isam wel een rol voor de derde van de grote vier, Utrecht, dat een nieuw GBA-systeem moet kiezen. Het is nu klant bij Centric, dat het onderhoud van het oude Gisba-pakket eind juni wil staken.
Omstreden
Nu Den Haag zijn eigen weg gaat, draait Amsterdam alleen op voor GBS. Ruim een jaar geleden startte de gemeente een omstreden aanbestedingsprocedure ter ‘vernieuwing’ van dat systeem, die alleen een aanbieding van Pinkroccade opleverde en eind maart werd gestaakt. Amsterdam stelde destijds dat de nood hoog was, omdat GBS is gebouwd met Datacom/Ideal, een ontwikkeltool van Computer Associates, dat daarmee zou stoppen. Inmiddels echter is CA teruggekomen van dit besluit, zodat voor Amsterdam wat betreft technologie de druk van de ketel is.
Dit neemt niet weg dat GBS aan het eind van zijn levenscyclus is en Amsterdam broedt op een alternatief. Volgens woordvoerster Marjolein ten Kroode wil de stad ‘geen overhaaste besluiten’ nemen. Dat het agentschap BPR in het kader van de GBA-modernisering werkt aan een startpakket voor alle gemeenten, heeft ‘behoorlijke invloed’. Amsterdam kan er niet op wachten, maar wil er wel het maximale van weten. ‘Dit jaar’, aldus Ten Kroode, moet een besluit vallen over hoe het met de hoofdstedelijke GBA verder moet. Als wetswijzigingen intussen systeemaanpassingen vergen, zullen de kosten daarvan voor Amsterdam veel hoger uitpakken.
De GBA-modernisering was ook van grote betekenis voor Pinkroccade, dat zich met de afgeblazen vernieuwbouw van het bestaande systeem tot GBS2 voor dat startpakket had willen kwalificeren. Nu legt het een verband met het nog niet realiseren van een SAP-gebaseerd Cipers. De ontwikkeling daarvan noemt Pinkroccade ‘mede afhankelijk van de besluitvorming rondom de modernisering van de GBA’.
Peter Mom