Medezeggenschap is in de ict-sector slecht geregeld, aldus vakbond FNV. De bond wil op 28 januari met vertegenwoordigers uit de branche bespreken hoe de medezeggenschap te verbeteren.
Met de avond in het regiokantoor in Bunnik wil de bond de medezeggenschap van automatiseerders verbeteren. Onderhandelaar bij de FNV Carla Kieburg: "Ondernemingsraden zijn onmisbaar, nu de bedrijven reorganiseren, er loonoffers gevraagd worden en ontslagen vallen." Het ontbreekt echter bij veel ict-bedrijven aan een goede ondernemingsraad, aldus Kieburg. Het organiseren van medezeggenschap is bij bedrijven verplicht zodra er meer dan vijftig medewerkers zijn.
Het aantal vakbondsleden in de ict neemt de laatste tijd toe. Bonden worden echter niet automatisch aan tafel genodigd bij de automatiseringsbedrijven. Zo moet bijvoorbeeld CMG nog steeds beslissen of het de bonden betrekt bij de fusie met Logica. De bonden zijn daarnaast ook niet gerust op de rol van ondernemingsraden bij reorganisaties. Deze week nog uitte vakbond CNV twijfels over het sociaal plan van ondernemingsraad en directie van Sogeti.
De FNV loopt leeg aangezien haar achterban met name kwam vanuit meer traditionele sectoren. Een dergelijk bericht lijkt er op te te duiden dat de FNV een brandje sticht om nieuwe leden te werven. Met name in het licht van een industrie waar het gebruikelijk was om niet collectief, maar individuele beloningen vast te stellen. Zolang de economie goed draaide en er een tekort was aan ICT-ers lag de onderhandelingsmacht bij de individu, die zichzelf rijkelijk kon laten belonen voor een onevenredig lage prestatie ( lees ook ‘CRISIS LEIDT NIET TOT BETERE ICT-DIENSTEN’ , https://www.computable.nl/artikels/binnlan2/n5102rlu.htm ) Aan CAO’s en vakbondsrepresentatie had men door het – voor hen – positieve marktmechanisme dus geen behoefte. Nu het tij tegen zit en de slecht presterenden eruit vliegen door hetzelfde marktmechanisme, loopt men huilend onder “stiefmoeders” rokken! Zo wordt de sector zeker niet serieus meer genomen…. Een ICT Ondernemer
Tijdens de reorganisatie die in 2002 bij Syntegra in Nederland heeft plaats gevonden heeft de OR van Syntegra op buitengewoon prettige en professionele wijze samengewerkt met FNV Bondgenoten, i.c. bestuurder Gerard van Hees om te komen tot een goed en acceptabel Sociaal Plan. Ik denk dat veel OR-en binnen de ICT branche baat hebben bij de samenwerking op bepaalde gebieden met de vakbonden, alleen al als we kijken bijvoorbeeld naar de totstandkoming van een CAO voor de ICT sector. Ik ben absoluut voorstander van meer betrokkenheid van de vakorganisaties bij OR-en in de branche.
Vakbonden, ze zijn niet meer van deze tijd.
Hun rol is uitgespeeld, dat was al jaren geleden zo. Nu inderdaad de economie tegenvalt, grijpen de minder presterende werknemers naar het redmiddel vakbond. Volgens mij heeft de FNV pas geleden zelf gereorganiseerd.
Let wel diezelfde minder presterende werknemers, verlieten baas na baas voor maar even iets meer loon. Gebruikmakend van schaarste op de arbeidsmarkt werd zonder enige scrupules een salaris gevraagd waar de honden geen brood van lusten. De werkgever had vaak geen andere keus dan toestemmen, omdat de prestatieverplichting naart de client anders een gevaar voor het bedrijf zou vormen. Chantage is een beter woord voor de handjeklap die er gedaan werd met salarissen.
Alle arbeidswetten en regels hebben er in Nederland toe geleidt dat er een betere bescherming is voor de werknemer, dan voor de werkgever. Maar de ondernemer loopt toch het risico? waar is de vakbond voor de ondernemers, of dit jaar toch maar weer op VVD stemmen.
FNV, CNV, OR en andere instanties gericht op het welzijn van de medewerker, denk eens na. De economie heeft een boost nodig, loonmatiging is hierop het antwoord, dan maar eens wat minder op vakantie.
Sociale zekerheden het is tegenwoordig een toverwoord voor, zoals Freek de Jonge duidelijk weergaf in zijn verkiezingsconference, de hele dag op je luie kont in de zon zitten. Wil je meer zul je meer moeten werken. ATV afschaffen werkweken van 40 uur voor hetzelfde geld leverd meer op. ATV heeft in ieder geval niet de gewenste banen opgeleverd, de economie was daarin de grootste motor.
Ontslagbescherming van de baan, Ontslag bij (nep)ziekte mogelijk maken en loon naar werken zijn misschien “vieze woorden” maar uiteindelijjk de redding.
Sociale zekerheden gelden voor iedereen, dus ook voor de rest van het bedrijf, inclusief de ondernemer
Als ik de reactie van K van den Heuvel lees dan betwijfel ik of de rol van de vakbonden wel is uitgespeeld. Zijn ze er juist niet om je tegen dit soort uitbuiters te beschermen?
Reactie op K van den Heuvel:
“Nu inderdaad de economie tegenvalt, grijpen de minder presterende werknemers naar het redmiddel vakbond. Volgens mij heeft de FNV pas geleden zelf gereorganiseerd.
Let wel diezelfde minder presterende werknemers, verlieten baas na baas voor maar even iets meer loon. ”
– U scheert wel iedereen over 1 kam. Echt niet alleen slecht presterende werknemers deden (doen) aan jobhoppen. Bovendien zijn ook echt niet alleen slecht presterende werknemers lid van een vakbond.
” Chantage is een beter woord voor de handjeklap die er gedaan werd met salarissen.”
– U durft nogal beschuldigingen uit te spreken. Je zou het ook een marktwerking kunnen noemen. Als iets schaars is wordt het duurder. Een heel elementaire economie wet.
“Alle arbeidswetten en regels hebben er in Nederland toe geleidt dat er een betere bescherming is voor de werknemer, dan voor de werkgever. Maar de ondernemer loopt toch het risico? ”
– Hier heeft u wel enigzins gelijk in ja, echter als het erg goed gaat heeft de ondernemer toch ook het meeste voordeel?
“ATV heeft in ieder geval niet de gewenste banen opgeleverd, de economie was daarin de grootste motor.”
-Dat is waar ja
“Ontslagbescherming van de baan”
-Dit is wel een heel frapante uitspraak. Als we (de werknemer) overgeleverd zijn aan de nukken van de baas wat zijn dan onze rechten. Het is voor een werkgever toch mogelijk om iemand te ontslaan, ja ook om reden van functioneren. Dit is echter moeilijk en dat is maar goed ook.
“Sociale zekerheden gelden voor iedereen, dus ook voor de rest van het bedrijf, inclusief de ondernemer”
– Inderdaad maar uw ‘voorstellen’ neigen wel erg naar weinig tot geen rechten voor de werknemer.
Overigens ben ik geen lid van een vakbond ofzo, en ben het regelmatig toch niet met ze eens. De ondernemer loopt het grootste risico maar heeft ook de grootste voordelen als het wel goed gaat (vergelijk maar met speculatief beleggen). Personeel geeft altijd zorgen maar bedenk wel dat je met mensen te doen hebt en niet met een computer ofzo…