Cray had eind vorig jaar de eerste productieversie van zijn langverwachte nieuwe generatie supercomputer gereed. Reeds voor de officiële onthulling, in november, was een exemplaar van de X1 verkocht aan het Spaanse INM.
Dit Spaanse nationale instituut voor meteorologie ontvangt de gloednieuwe parallelle vector-machine midden dit jaar. De eerste klant aan wie nu een productieversie wordt geleverd, is het Arctic Region Supercomputing Centre in Alaska. Dat betaalt 16,4 miljoen dollar voor het systeem, dat met 128 processoren een piekvermogen van 1,64 teraflops (1.640 miljard zwevende komma berekeningen per seconde) haalt. Het topmodel X1 kan met 4096 processoren een piek van 65,5 teraflops neerzetten.
Het centrum gaat zijn nieuwe super gebruiken voor klimaatmodellering. Daarnaast ondersteunt het projecten voor het Amerikaanse ministerie van Defensie. Dit betreft onder andere simulaties van onbemande aanvalstoestellen en raketbrandstoffen. De ontwikkeling van de X1 is dan ook goeddeels gefinancierd door diverse Amerikaanse overheidsinstanties in de VS, waaronder de NSA (National Security Association). De regering wil zo de nationale ontwikkeling en het gebruik van supercomputers in stand houden.
In juni vorig jaar had het rekencentrum al een SX-6 van Cray gekocht, dat deze machine verkoopt in licentie van de Japanse computerproducent NEC. De SX-6 is de commerciële uitvoering van de Japanse Earth Simulator-super, die vorig jaar de vloer aanveegde met de wereldwijde ranglijst van supercomputers.
Pre-productie-exemplaren van de X1-machine zijn overigens vorig jaar al geleverd aan vijf niet onthulde klanten. Die voerden evaluatietests uit met de proefsystemen. Onderdelen van het Amerikaanse ministerie van Defensie en enkele geheime diensten hebben al bestellingen ter waarde van 28 miljoen dollar gedaan.
IBM-productie
Ondertussen is begin deze week bekend geworden dat IBM de processoren voor de X1 fabriceert. De Microelectronics-divisie van de computerreus produceert de door Cray ontworpen Multistreaming Processors. Elk van deze X1-processoren bestaat uit achthonderd asic’s (application specific integrated circuits) die zijn geproduceerd met een transistormaat van 0,13 en 0,09 micron. IBM gebruikt hiervoor zijn geavanceerde productieprocessen waarin materialen, waaronder koper, worden gecombineerd.
Arctic Region Supercomputing Centre: http://www.arsc.edu
Cray X1: http://www.cray.com/products/systems/x1/
Jasper Bakker