Onlangs bracht Apple zijn tweede update uit voor Mac OS X 10.2, ook wel bekend als Jaguar. Hoewel, update? Een gloednieuw systeem voor bestandsbeveiliging hoort meer thuis in een upgrade. Het verlies aan bestanden wordt tot een absoluut minimum wordt beperkt, en het systeem vertrekt bij het opstarten automatisch vanuit een stabiele toestand. Dat maakt het meer toegesneden op de bedrijfswereld.
Mac OS X 10.2.2, zoals de update officieel heet, heeft naast een hele reeks bug-fixes en verbeteringen, nu ook een ‘journaling file system’. In de bureaucomputerversie ligt het verborgen achter de sluiers van de terminal waar de gebruiker Unix-commando’s kan invoeren, maar in de serverversie van het besturingssysteem is het in- of uitschakelbaar met een simpele schermknop.
Tot voor enkele maanden was helemaal geen sprake van ‘journaling’, tot Apple-baas Jobs de hoofdprogrammeur van het inmiddels ter ziele gegane Be OS binnenhaalde. Die ligt aan de basis van dit systeem.
Formeel houdt Apple het erop dat enkel de server-editie met dit beveiligingssysteem voor bestanden is uitgerust, maar voor de wat slimmere (of minder bange?) gebruiker gaf Apple al meteen een ‘Apple care knowledge base document’ uit waarin de Unix-commando’s staan uitgelegd die ‘journaling’ activeren in de bureaucomputerversie van Mac OS X. Gebruikers die voor de Jaguar-update toch vrij diep in hun zak hebben mogen tasten, zijn nu de koning te rijk.
Robuuster en stabieler
Journaling is een technologie die de beschikbaarheid, betrouwbaarheid en integriteit van de bestanden in een besturingssysteem dramatisch doet toenemen. De bestanden worden via een modern besturingssysteem opgeslagen, onafhankelijk van de fysiek beschreven sectoren op de schijf. In plaats daarvan is er een soort van catalogus waarin het besturingssysteem aanwijzingen vindt waar op de schijf specifieke data kan worden teruggevonden. Als er dingen mis lopen omdat de stroom uitvalt, of omdat er een systeemfout optreedt, kan het gebeuren dat de catalogus niet meer correct is. In dat geval vindt het besturingssysteem bepaalde data niet meer terug.
De traditionele manier om dit soort problemen op te vangen is een Norton Disk Doctor of een Alsoft Disk Warrior ten allen tijde klaar te hebben liggen. Vooral Disk Warrior is beroemd omdat die erin slaagt de datacatalogus nog te herstellen, ook als die behoorlijk in de soep is gedraaid.
Nu is Mac OS X 10.2 een veel braver systeem dan de vorige versies van het Mac OS ooit geweest zijn. Met Jaguar kunnen herstelwerkzaamheden aan de schijf/datastructuur weken uitgesteld worden. Onder vorige versies mocht een gemiddelde gebruiker minstens eens per week zijn Disk Warrior-cd tevoorschijn halen omdat het systeem er telkens in slaagde de datareferenties aardig naar de filistijnen te helpen.
Verlies bestanden beperkt
Jaguar is dus sowieso al een veel robuuster en stabieler systeem dat tot op zekere hoogte zichzelf kan herstellen bij elke nieuwe start van de computer.
Servers dienen echter weken aan één stuk te kunnen werken zonder reboot.
Journaling kan daarbij helpen door wijzigingen aan het bestandssysteem voortdurend bij te houden in een journaal. Als de server zonder stroom komt te staan of gewoon crasht, kan het journaling-systeem de bestandencatalogus terugbrengen in de laatst gekende stabiele toestand. Dat betekent dat enerzijds het verlies aan bestanden (wat gelijk staat aan ‘werk’) tot een absoluut minimum wordt beperkt, en anderzijds dat het systeem bij het opstarten automatisch opnieuw vanuit een stabiele toestand vertrekt.
Hierdoor wordt het mogelijk de server ook onder normale omstandigheden langer te laten draaien zonder onderbrekingen voor onderhoud aan het bestandssysteem (wat je op Mac OS X dus kunt doen met bijvoorbeeld het reeds genoemde Disk Warrior). Apple, dat zich tot nu toe ver hield van bedrijfstoepassingen, heeft hiermee nu plots een systeem dat zich goed laat vergelijken met HP-UX, Solaris en Linux. En het heeft een beschikbaarheid gekregen die hoger is dan voorheen, en is ‘fouttolerant’ – Apple spreekt liever van ‘fault-resilient’.
Apple beweert dat het inschakelen van ‘journaling’ leidt tot een amper merkbare daling van de snelheid, afhankelijk van de grootte van het bestandssysteem. Daar staat niet alleen een grotere betrouwbaarheid tegenover, maar ook een veel snellere opstart van de server. Die hoeft namelijk niet elke keer dat hij wordt gestart de bestandencatalogus te controleren.
Apple kent zijn bestaande gebruikers zeer goed, reden waarom journaling in de bureaucomputerversie enkel via de terminal valt te starten…en drukt ze daarom op het hart dat journaling geen vervanging is voor het regelmatig nemen van back-ups. Mac-systeembeheerders zijn immers, net als alle Mac-gebruikers, gewend aan een systeem dat weinig beheer behoeft. In Apple-land hoeft veelal niet gelet te worden op zaken die voor een Windows 2000-gebruiker een must zijn met het oog op een goede werking van het systeem.
Niet op Intel-processoren
Voor potentiële Mac-gebruikers is journaling een extra stimulans om het platform in overweging te nemen als alternatief voor Windows en zelfs voor het wat moeilijkere Linux. Mac OS X Server met journaling is aantrekkelijk voor ondernemingen en andere organisaties. Dat zegt ook de Gartner Group, die in een laatste overzicht van Jaguar erg onder de indruk was van Apple’s Unix-interpretatie.
Mac OS X Server met een geactiveerde journaling-optie, werkt niet enkel met Apple’s Xserve serverhardware, maar met welke Power Mac G4 dan ook. Dat is alweer een extra voordeel, omdat Apple geïnteresseerden dus niet dwingt hardware aan te schaffen om voordeel te halen uit dit nieuwe speeltje. Zelfs een gewone gebruiker van bureaucomputers kan het systeem inschakelen als hij maar niet bang is om enkele Unix-commando’s in te voeren.
Gartner Group vindt dus stilaan dat Mac OS X en dan vooral Server een interessant alternatief wordt voor de ingewikkelde en dure licentiepraktijken die Microsoft er op na houdt. Na de introductie van Jaguar vindt Gartner het eigenlijk alleen spijtig dat het Mac OS X niet werkt op Intel-bakken.
De marktonderzoeker beweert dat it-managers veel sneller geneigd zouden zijn hun Windows-licenties op te geven voor een voordelige en relatief goedkope licentie op Mac OS X Server, als het besturingssysteem maar zou draaien op Intel-processoren.
Hier blijft Apple voorlopig halsstarrig vasthouden aan zijn Powerpc-architectuur. Maar een it-manager in een grote organisatie wil vooral standaardiseren. En Intel heeft hij al. Er gaan evenwel geruchten dat Apple wel degelijk bezig is met een mogelijkheid tot het poorten van het Mac OS naar Intel-processoren, maar voorlopig zal niemand bij Apple die onderschrijven. Dat wil zeggen, buiten de nogal cryptische uitspraak van Jobs dat met Mac OS X voor Apple ‘een heleboel wegen open staan’.
Door het journaling-systeem als een standaardeigenschap in te bouwen, heeft Apple weer een stapje op de tenen van Microsoft en andere Unix-leveranciers gezet. Journaling is immers ook mogelijk op een Windows 2000 Server.
Ook op Sun Microsystems’ Sun Storedge-hardware kan een journaling-filesysteem worden geïnstalleerd, wanneer je een licentie neemt op Veritas file system software. Voor de extra 150 euro krijg je bestandsbeheer wel gratis bijgeleverd – net als bij de Mac OS X Server, overigens.
Erik Vlietinck, freelance medewerker