Acht Nederlandse kennisinstellingen die in het NanoImpuls-programma samenwerken mogen ruim twintig miljoen euro subsidie van het ministerie van Economische Zaken verdelen.
Begin deze maand liet demissionair staatssecretaris Wijn weten dat EZ dit bedrag het komende jaar uittrekt voor innovatie op het gebied van nanotechnologie (https://www.computable.nl/artikels/binnlan2/n5002riy.htm). Binnen het programma werken de Universiteit Twente (Mesa+), Universiteit van Amsterdam (de Fotonica Groep), Technische Universiteit Delft (Dimes), Technische Universiteit Eindhoven, Rijksuniversiteit Groningen (BioMaDe), Katholieke Universiteit Nijmegen (NSR-RIM-instituut), Wageningen Universiteit en Researchcentrum (Wageningen BioNano Technology) en TNO-TPD samen met Nederlandse bedrijven, waaronder Avantium, Asmi, Asml, DSM Research, Philips en Unilever.
De speerpunten binnen het NanoImpuls-programma zijn NanoFluidics (het beheersen van zeer kleine vloeistofstromen waarmee bijvoorbeeld chemische analyses op een chip zijn uit te voeren), NanoPhotonics (de miniaturisatie van optische schakelingen), NanoSpintronics (het feit dat een elektron niet alleen een elektrische lading heeft, maar ook een spin; het magnetische moment van een elektron), NanoInstrumentation & Fabrication (het iedere twee á drie jaar verkleinen van chips met ongeveer 30 procent).
Volgens de kennisinstellingen ontstaat er de komende 25 jaar een enorme markt voor producten die voor een belangrijk deel zijn gemaakt met nanotechnologie. Nederland heeft dankzij zijn voorsprong op dit gebied kans om een groot deel van die markt te veroveren.
"Nanotechnologie is zo’n belangrijke ontwikkeling dat samenwerking tussen universiteiten, andere kennisinstellingen én de industrie het parool moet zijn. Nederland behoort op een aantal terreinen van de nanotechnologie tot de wereldtop, zo blijkt uit onafhankelijke evaluaties. Dat k�nnen en móeten we zo houden door samen te werken", aldus professor David Reinhoudt, algemeen directeur van het Mesa+ Instituut van de Universiteit Twente en hoofd van het NanoImpuls-programma.
NanoImpuls is een voorloper van NanoNed, een grootschalig programma op het gebied van nanotechnologie binnen Nederland, dat in voorbereiding is in het kader van Ices/KIS-3. Voor de projecten die onder deze derde investeringsimpuls in de kennisinfrastructuur vallen stelde de regering begin deze maand 850 miljoen euro beschikbaar (https://www.computable.nl/artikels/binnlan2/n4902sen.htm).