De Veldhovense chipmachinefabrikant Asml ontslaat 350 werknemers in Nederland. Wereldwijd verliezen 1450 mensen hun baan.
De vakbonden FNV Bondgenoten en CNV Metaal en Elektro noemen het banenverlies van 22 procent wereldwijd en 10 procent in Nederland ’treurig’ en willen gedwongen ontslagen voorkomen.
Asml ziet zich genoodzaakt tot de reorganisatie doordat de markt voor halfgeleiders al drie jaar achtereen daalt. Toch denkt het bedrijf dit jaar in totaal honderd machines te kunnen verkopen. Het bedrijf neemt over het tweede halfjaar van 2002 een last van 125 miljoen euro voor de herstructurering. Die voorziening zal de winst verlagen, maar de kaspositie niet aantasten, aldus Asml.
In Amerika zijn werknemers uit Californië vooral de dupe. Daar stopt het bedrijf met zijn activiteiten in San José en Scotts Valley, waardoor 750 mensen op straat komen te staan.
“De harde sandering laat zien dat de Asml-top zich heeft verslikt in de overname van het Amerikaanse Silicon Valley Group. Dat is bestuursvoorzitter Doug Dunn aan te rekenen, die nu geconfronteerd wordt met rotte appals die uit de SVG-mand rollen”, aldus vakbond De Unie-regiomanager Tjeu Litjens. “De vakbonden staan gewoon buitenspel in het overleg over de definitieve plannen, inclusief massaontslagen. Dat kunstje kan Dunn wel in Amerika opvoeren, maar niet hier in het Nederlandse poldermodel. Deze ceo moet zich schamen. Het is verontrustend dat Dunn voor het tweede achtereenvolgende jaar het mes zet in Asml.” Litjens gaat opheldering vragen over het ‘waarom’ van Dunns beleid: “Zijn kerstboodschap bevalt De Unie voor geen meter. We krijgen geen antwoord op de hamvraag: Wat is zijn toekomstvisie? Waarom nu extra bezuinigingen? Is het niet zo dat hij te laat en te langzaam reageert?”