Staatssecretaris Joop Wijn van Economische Zaken vindt dat de regering een coördinerend bewindslid voor ict-beleid nodig heeft.
Die uitspraak doet hij aanstaande zondag in het televisiedebat dat Nederland-ICT in samenwerking met It’s Business organiseert. De vraag is wat ict wel en niet kan bijdragen aan maatschappelijke vraagstukken als onderwijs, veiligheid en gezondheidszorg, en hoe de Nederlandse politiek daar tegenaan kijkt.
Deelnemers aan het debat zijn Henk Broeders (ceo van Cap Gemini Ernst & Young en voorzitter van Nederland-ICT), Bart Fehmers (ceo van IBM), Michel van der Bel (ceo van Microsoft), Joop Wijn, Diderik Samsom (kandidaat-Kamerlid voor de PvdA) en Mark Rutten (staatssecretaris Sociale Zaken).
Het televisie-debat wordt zondag 22 december om half elf uitgezonden op RTL 5.
Het is een uitstekend plan om een coördinerend bewindslid voor ICT-beleid aan te stellen. Aan het debat echter nemen vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven deel die niet in staat zijn gebleken de gewenste neutraliteit in acht te nemen als het om advies gaat, zoals mij meermalen is opgevallen in zakelijke adviestrajecten waarbij niet zozeer het belang van de klant prevaleerde maar gekozen werd voor de korte-termijn-winst. Dit is o.a. in Y2k en Euro trajecten gebleken, waarbij men voortreffelijke werkende geautomatiseerde oplossingen resoluut van de hand wees ten faveure van volume omzet v.w.b. te factureren uren, waardoor grote IT budgetten niet efficiënt zijn besteed. Het betere advies had het bedrijfsleven en de overheid aan een grote voorsprong in de ICT kunnen helpen. Het heeft echter niet zo mogen zijn. Ik heb niet het idee dat partijen die voornamelijk op hun eigen gewin uit zijn, ons goed willen adviseren.
Voor écht advies kan men beter terecht bij zelfstandige adviseurs die ook in potentie de rol van coördinerend bewindslid voor ICT-beleid op zich zouden kunnen nemen.
Ik ben het volledig met Ronald Wouterson eens, het enige probleem is dat we volkomen machteloos
zijn tegen apen die vele malen hoger in de boom zitten.
Het enige wat je kunt doen is je volledig terugtrekken, en voor jezelf verdergaan, dit heb ik dan ook
gedaan, ik doe IT alleen nog als hobby, en misschien kan ik nog eens een dagje iets met IT erbij doen,
in bijvoorbeeld de zorg.
Om met Dilbert te spreken, het scheelt 1 suikerklontje in de koffie van de puntharige baas, maar alle
beetjes helpen.
“Oh my god”. Cap Gemini Ernst & Young, IBM en Microsoft. Conclusie van deze “adviseurs” zal zijn dat er wederom massa’s geld moeten worden uitgegeven.
Het wordt tijd dat er wat meer uit het raam gekeken wordt. Landen als China, Australie, Duitsland en Denemarken verleggen de focus steeds meer naar open standaarden en daarbij ook open source. Deze bevorderen concurentie, marktwerking en daarmee zowel de afnemers als de leveranciers van ICT.
Nico de Vries
OpenSesame ICT
Ik was het enige belangrijke nog vergeten:
Ik was van plan niet te gaan stemmen,
maar nu ga ik opletten.
getekend,
uw dienstwillige dienaar
Aan Nico de Vries:
Als 1 bedrijf zich uiterst inzet voor Open Source producten en een volledige ondersteuning verleend, dan is dat IBM wel, dus ik snap niet dat je IBM in jouw rijtje zet.
Tevens weet ik uit eigen ervaring, dat de Nederlandse overheid ver achterligt op andere landen m.b.t. ICT !!!!
De uitzending gevolgd.
In het begin: stemgedrag van mensen, ook ik ga mogelijk op een
van de weinige krachtfiguren in de Nederlandse politiek stemmen.
Een politicus moet onomkoopbaar zijn.
laatste deel: of source en of standaard nu open, verplicht, of
dicht is, vond ik minder belangrijk, aan koppelingen wordt gewerkt.
Ik had alleen het idee dat er eindelijk sprake was van enige
bewustwording wat er aan de hand is.