Volgens voorlopige cijfers van Gartner Dataquest is de markt voor halfgeleiders over 2002 toch gegroeid. Vooral de markt voor geheugenchips noteerde positieve cijfers.
In 2002 ging voor 155,4 miljard dollar aan chips over de toonbank, zo berekenden analisten van Gartner Dataquest. Dat is 1,4 procent meer dan vorig jaar. Hierbij dient wel te worden opgemerkt dat 2001 een absoluut rampjaar was voor de chipmarkt. De verkopen daalden toen met maar liefst 32 procent ten opzichte van het jaar ervoor.
"De lage bestedingen aan de kant van de afnemers lieten weinig mogelijkheden voor groei", analiseert Richard Gordon. Toch stelt hij vast dat een aantal bedrijven met een nicheproduct of een nichetoepassing er toch in slaagden indruk te maken. Hij wijst met name op Samsung, dat er in slaagde de nummer twee te worden op de chipmarkt. Het bedrijf zag zijn omzetcijfer voor halfgeleiders met ruim 29 procent groeien. Gordon schrijft die groei toe aan de sterke verkoop van Dram en flashgeheugen.
Uiteraard blijft Intel de koploper op de chipmarkt, met een marktaandeel van 15,5 procent. Het bedrijf leverde wel 3,1 procent in ten opzichte van 2001. Samsung staat voor Toshiba en STMicroelectronics op een tweede plaats en heeft nu een marktaandeel van 5,3 procent. Toshiba staat dus op drie met 4,2 procent, vóór STMicroelectronics (4,1 procent) en Texas Instruments (4 procent). Tot de top tien behoren verder ook nog NEC Electronics, Infineon, Motorola, Philips Semiconductor en Hitachi.
Opmerkelijk is wel dat deze top tien samen maar goed is voor een marktaandeel van minder dan 50 procent. Tientallen anderen, die minder dan 2,5 procent marktaandeel halen, vormen samen 51,3 procent van de markt.