Nu detacheringsbedrijven wettelijk gelijk gesteld kunnen worden aan uitzendbureau’s moeten ze volgens vakbond CNV mogelijk hogere premies betalen, onder meer voor ww, wao en ziekenfonds.
Die premies zijn in de uitzendbranche hoger. Eén van de mogelijke gevolgen van het oordeel in de zaak tussen vakbond CNV en arbeidsbureau CWI over de reorganisatie bij CMG Noord-Nederland, is dat detacheerders die hogere premies moeten gaan betalen. Het gerechtshof in Den Haag oordeelde afgelopen vrijdag dat CMG terecht 69 gedetacheerde werknemers had ontslagen. De detacheerder mocht volgens de rechter een beroep doen op uitzonderingsregels van de ontslagwet, bijlage B ofwel de uitzendbijlage. Vakbonden FNV en CNV probeerden via de rechter dit ontslag tegen te houden. Volgens hen zijn deze uitzonderingen voorbehouden aan uitzendbureau’s.
De volledige uitspraak van de rechtbank kunt u bekijken opwww.computable.nl/uitspraak.
En dan dat zeker straks deze kosten weer doorbereken aan de medewerkers want dit doorbereken aan de klanten gaat niet, die willen/kunnen toch al niet al te veel meer uitgeven.
CMG lijkt zich op deze manier aardig in de eigen vingers te snijden. Aan de ene kant bezuinigen op een voor mij onbegrijpelijke manier (een paar jaar geleden moest je het niet in je hoofd halen om als medewerker van een detacheringsbedrijf te roepen dat je eigenlijk een veredelde uitzendkracht was en nu als het zo uitkomt………) en aan de andere kant je zelf op extra kosten jagen. Tja,……..
Goed principe, maar zoals met veel van dit soort zaken, wat doen we met het verleden ?
Jarenlang hebben zij kennelijk te weinig aan premies betaald, de gevolgen rusten wel op de maatschappij, terwijl zij onterecht voordeel hebben genoten.
Wie betaalt uiteindelijk de rekening van een enorme instroom aan werkelozen ?
Het zou goed zijn om deze bedrijven die zoi opportunistisch gebruik maken van de wet ook nog even de andere kant van de balans te laten voldoen toch ?
Nu jurdische vastgesteld is dat een ICT-detacheering bedrijf feitelijke een uitzendburo moeten ze inderdaad hoge premies betalen, echter vanaf nu als in het verleden. Maar dat betekent ook dat boekhoudkundig van diverse ICT-detacheerings bedrijven in het verleden niet klopten. Dat wordt een strop, zeg ! De belastingdienst staat zeker als haantje de voorste voor de deur want je kan wel hier en daar je gelijk krijgen maar aan de belastingdienst ontsnapt je er niet aan.
Opportunistisch gebruik maken van de wet? Volgens mij is sinds de opleving van de economie midden jaren negentig het opportunisme het enige waar je blind op kan rekenen, veroorzaak door de damrak gokkast. Het hele bedrijfsleven c.q. besturen van organisaties (lees werkgelegenheid) is daarop afgestemd, vanzelfsprekend is opportunisme daar core business. Wie dat nu pas door heeft, wordt wel heel laat wakker.
Trouwens, de uitspraak betekent naar mijn mening vrijwel geen verandering in IT-detach land. Iedere gedetacheerde IT-er weet dat ‘op de bank zitten’ niet goed is voor je carrière. Daarnaast geldt denk ik voor ieder commercieel bedrijf een ‘wat breng je op en wat kost je’ benadering.
Recentelijk hebben we duidelijke praktijkvoorbeelden voorgeschoteld gekregen van gerenomeerde clubs als de ABN/AMRO en KPN. Je zal ooit begonnen zijn bij de PTT Telecom als ambtenaar, en 10 jaar later schrik je wakker.
Van onze schijn-vriend de rechtstaat hoeven we al helemaal niets te verwachten, laat ik het woord arbeidsethos maar helemaal niet aanhalen. Of ehhh, waarden en normen volgens de LPF…. Zal ik nu dan maar beginnen over de ruime bonussen en opties die heren bestuurders elkaar vriendelijk toeschuiven ondanks aangekondigde ontslagen en tegenvallende resultaten? Nee, laat de conclusie zijn dat de wereld veranderd, of zoals Youp van ’t Hek ooit zei: ‘De wereld draait door’
Groet van een ervaringsdeskundige uit IT land
CMG is een uitzendwerkgever! De regels voor de uitzendsector zijn door het CWI rechtsteeks toegepast. Niet naar analogie zoals CMG zegt! De rechter heeft de handelswijze van het CWI getoetst en juist bevonden.
Zouden CMG’ers dan ook niet in aanmerking moeten komen voor de CAO voor uitzendkrachten?
Opportunisme, lusten en lasten. Het is wachten op de eerste opportunistische CMG’er welke zijn rechten bij zijn CMG uitzendwerkgever opeist. ATV dagen met terugwerkende kracht bijvoorbeeld?