Het programma Stroomlijning Basisgegevens (SBG) moest in drie jaar enkele onomkeerbare ontwikkelingen in gang zetten en is daarin geslaagd. Als het volgende maand stopt, moet er echter nog veel gebeuren alvorens die ontwikkelingen zijn afgerond. Daarnaast bestaat grote onzekerheid over de financiering.
Programmamanager Steven Luitjens vult zijn laatste weken met het verankeren van behaalde resultaten en het veiligstellen van de verdere voortgang. Het SBG-programma richt zich op de totstandkoming van ‘authentieke registraties’, met wettelijke geregelde inrichting, beheer en (door overheidsinstanties verplicht) gebruik. Zes worden extra voortvarend aangevat en ‘basisregistraties’ genoemd.
Een basisregistratie bevat gegevens over natuurlijke personen. Hier kon SBG voortbouwen op de bestaande GBA, waarover het echter wel wat op te merken had. Terugmelding door afnemers van door hen geconstateerde fouten bijvoorbeeld moet beter worden geregeld, evenals het binnengemeentelijk gebruik. Nu hebben gemeentediensten nog veelal eigen persoonsregistraties. Deze punten worden meegenomen bij de modernisering van de GBA. Niet-natuurlijke personen worden vastgelegd in het ‘Basisbedrijvenregister’. "Van de nieuwe projecten laat ik dit project zorgeloos achter," zegt Luitjens. Volgend jaar moet een eerste versie, beheerd door de Kamers van Koophandel, draaien. Nog dit jaar moet een besluit vallen over een ontwerp voor een definitieve versie.
Ruimtelijke informatie
Drie basisregistraties liggen in het domein van de ruimtelijke informatie. Een daarvan is het Kadaster, dat van Luitjens net als de GBA wat ‘huiswerk’ heeft gekregen. Het tweede is het ‘Geografisch Kernbestand’, ook geënt op iets bestaands: het Top10vector-bestand van de Topografische Dienst. Beheerder zijn hier deze dienst en het Kadaster, die gaan fuseren. De kwaliteitsverbetering die nodig is om Top10vector tot basisregistratie te maken kost enkele miljoenen euro’s Dit jaar moet nog helderheid ontstaan over de verdeling van de exploitatielasten.
Het derde geodatabestand is het Basisgebouwenregister. Vlak voor zijn vertrek als staatssecretaris van Vrom heeft Johan Remkes, inmiddels demissionair minister van Binnenlandse Zaken, de Tweede Kamer laten weten flinke reserves te hebben. Een proefproject moet verduidelijken wat invoering voor de beherende gemeenten betekent en wat het precies oplevert. Verder is de financiering onzeker. Het kabinet-Kok had daarvoor het Ices-fonds (aardgasbaten voor infrastructurele werken) op het oog, maar liet de besteding daaruit aan Balkenende over. "Het kabinet reserveerde veel minder dan gevraagd en het is onduidelijk hoe dat uitpakt," zegt Luitjens, die nog hom of kuit tracht te verkrijgen. Hij voelt zich gesterkt door een kosten/baten-studie die eerder dit jaar gunstig voor zijn programma uitpakte.
Het zesde project moet een Basisadressenregister opleveren, sleutel voor de andere basisregistraties. Een haalbaarheidstudie is bijna af en leert dat het pas rendeert als er een gebouwenregister is. Dat staat dus ook op losse schroeven? Luitjens toont zich optimist: "Het is juist een extra stimulans voor het gebouwenregister."
Peter Mom