Novell kijkt niet op van het voorstel van Groenlinks om overheden te verplichten software te gebruiken gebaseerd op open standaarden.
Ook het plan om de overheid open source-software te laten verkiezen boven fabriekseigen applicaties lijkt de Amerikaanse netwerksoftwareleverancier geen verkeerd idee. "Wij zijn bij de overheid goed vertegenwoordigd", aldus een woordvoerder. "Onze applicaties zijn zo veel mogelijk gebaseerd op echte open standaarden, zoals iso-normen of die beheerd door de Internet Engineering Task Force." Volgens de woordvoerder is Novell geschikt gemaakt voor gebruik op open source platformen, en levert het bedrijfs daarnaast steeds vaker open source software mee met de fabriekseigen producten. "Bijvoorbeeld databases zoals MySql en Postgres, maar ook steeds meer software die allerlei applicaties integreert."
Groenlinks ontvouwde gisteren een plan om de overheden te verplichten na 2006 alleen nog maar software gebaseerd op open standaarden te gebruiken. Ligt het aan Tweede Kamerlid Kees Vendrik dan heeft open source software bij openbare aanbesteding de voorkeur. Daarnaast moeten overheden, onderwijs- en zorginstellingen zelf actief open source programma’s ontwikkelen.
De publieke sector leunt volgens Vendrik te zwaar op enkele leveranciers die alleen gebruik van de software toestaan. Deze situatie belemmert de veiligheid, stabiliteit en betrouwbaarheid van de toepassingen en belemmert innovatie. Het kleine aantal leveranciers heeft de markt in een wurggreep.
De publieke sector is goed voor zo’n 300 miljoen euro ofwel 12,5 procent van de Nederlanse software-omzet, aldus Groenlinks. De politieke partij werkt zelf nog niet geheel met open standaarden of open source toepassingen. De website wordt volgens Netcraft weliswaar gehost op een Apache-server, draaiend op Linux. Het plan is daar echter alleen op te halen als Microsoft Word document of als Adobe Pdf.
websites worden voor boven de 80% gehost op apache servers als het innmiddels al geen 92% of meer is. De vraag is wat ze allemaal nog meer op open-source hebben draaien…..waarschijnlijk niets dus!
Een website die draait op opensource is dus niets nieuws. dat is eerder regel dan uitzondering!
“De politieke partij werkt zelf nog niet geheel met open standaarden of open source toepassingen” wat dan wel….dat is hier juist interessant….dit is weer politieke praat…ze gebruiken daar op de desktops GEEN opensource…dat is allemaal MS. Laat jezelf aub niet in de maling nemen en koploppers worden politici ook al niet op IT gebied…..vraag dit eens aan de systeembeheerders daar. deze zijn lievert lui dan moe…dus alles lekker snel en eenvoudig voor menig pc leek ambtenaar
Ik vraag mij af of men tegenwoordig “Open Source” zegt, wanneer men “gratis” bedoelt……..
Nee, met “open source” bedoelt men niet gratis. Het document
van Groen Links is hier duidelijk over. Waarom is er eigenlijk
geen link naar deze PDF ?
Met “open source” valt wel veel te besparen en er zijn al veel
gedocumenteerde succes stories (zie de PDF). Zuinig zijn met ons
belastinggeld vind ik wel belangrijk voor de publieke sector.
Belangrijk vind ik ook dat aan internet standaarden wordt voldaan
en dat je niet perse Internet Explorer nodig hebt om websites te
kunnen bezoeken. Groen Links noemt de NS, Gemeente Utrecht en VNG
als boosdoeners.