De overname van Casema door Liberty Media, het Amerikaanse moederbedrijf van UPC, ketst af. Door de overname zou Liberty 60 procent van de Nederlandse kabelmarkt in handen krijgen; wellicht teveel voor de Nma.
Volgens France Telecom, de huidige eigenaar van Casema, en Liberty konden ze het niet eens worden over de overname. De vraag is bovendien of een overname zou zijn goedgekeurd door de Nederlandse Mededingingsautoriteit.
Saskia Bierling van de Nma kan niet zeggen welk advies de anti-kartelorganisatie gegeven zou hebben over de overeenkomst. De organisatie wilde een diepgaand onderzoek starten, maar daarvoor hadden beide bedrijven, Liberty en France Telecom, een vergunningaanvraag moeten indienen. Dat komt er nu niet meer van, dus de vraag zal altijd blijven of de Nma Liberty een marktaandeel van 60 procent had gegund. Bierling zegt daarover: "60 Procent is veel."
Volgens woordvoerder Gradus Vos van Casema kunnen de gesprekken haast niet zijn vastgelopen op het Nma-onderzoek. "Liberty zou met de overname 60 procent van de Nederlanse kabelmarkt in handen krijgen. Dan kan het van te voren al bedenken dat dat problemen gaat geven." Eerder leed Liberty in Duitsland al gezichtsverlies toen gesprekken met een aantal kabelbedrijven werden afgebroken door de Duitse anti-kartelorganisatie.
Volgens de officiële lezing van Liberty heeft het zich teruggetrokken omdat het met France Telecom geen overeenstemming kon bereiken over een nieuwe overeenkomst. De bedrijven hadden graag gezien dat de deal op 31 oktober rond was. Ze namen in een eerdere afspraak op dat, mocht dat niet het geval zijn, beide concerns vanaf 1 november gemachtigd waren de samenwerking te laten afketsen. De afgelopen twee weken zijn meerdere gesprekken gevoerd, Liberty en France Telecom konden het niet eens worden en het Amerikaanse kabelbedrijf trok zich terug.
Er zijn nieuwe gesprekken gaande over de overname van Casema.The Wall Street Journal noemt investeerder Callahan ende Volkskrant heeft het over een consortium van de investeerders Carlyle, Providence en GMT. Woordvoerder Vos wil dat niet bevestigen. "Er zijn gesprekken met nieuwe investeerders, maar ik weet niet hoeveel en wie dat zijn."
Casema is de afgelopen twee jaar bezig geweest het bedrijf om te vormen naar een zelfstandige onderneming die volledig onafhankelijk van het moederbedrijf opereert. "Wie ons ook overneemt, daar gaan we gewoon mee door", aldus Vos. Het wordt niet uitgesloten dat een overname consequenties heeft voor het personeel, "maar dan gaat het niet om de grote aantallen banen die sneuvelden bij eerdere reorganisaties. Ik denk zelf dat de gevolgen van een overname niet zo merkbaar zijn. Wel kan het zo zijn dat door het wegvallen van financiers investeringen worden uitgesteld."