Serverfabrikant Sun Microsystems levert zijn applicatieserver mee met zijn besturingssysteem, maar geeft de zogeheten Sun One-programmatuur nu ook los weg. Vice-president Mark Tolliver legt uit dat de definitie van platform verschuift naar boven.
|
Toch ontkent de topman dat Sun hiermee op de Microsoft-toer gaat door applicaties te koppelen aan zijn besturingssysteem. "Solaris 9 is nu geïntegreerd en integreerbaar. Dat wil zeggen dat Sun eigen software integreert – zoals de J2EE-applicatieserver en de Ldap-directoryserver – maar ook dat Solaris beter te koppelen is aan programmatuur van derden. Zo bieden wij klanten de keuze."
"Sommige klanten willen nog altijd zelf hun serversoftware selecteren en installeren. Vroeger moest dat." Tolliver ziet geen probleem in het vinden van een balans hierin. "Dat is afhankelijk van je definitie van platform. Wij hebben die nu uitgebreid met de applicatieserver."
Critici vrezen dat de serverproducent langzaam maar zeker een groter deel van de softwaremarkt wil bedienen. Dit in tegenstelling tot een concurrent als Hewlett-Packard die recentelijk juist zijn applicatieserver liet vallen en voortaan alleen op partner BEA Systems vertrouwt, die overigens ook partner is van Sun.
Partners beconcurreren
"Nogmaals: ook hier is integreerbaarheid van belang, applicatieservers van derde partijen zijn ook te gebruiken. Het belangrijkste is dat we onze strategie goed uitleggen aan onze partners zodat die niet voor verrassingen komen te staan." Het voormalige hoofd van Suns softwaredivisie, opgevolgd door Jonathan Schwarz, erkent dat het bedrijf nu concurreert met die eigen partners.
"Er is enige concurrentie, maar dat is geen verlies voor die softwareleveranciers. Het gaat om de verschuivende definitie van platformen. Bedrijven die alleen basisfunctionaliteit leveren moeten zich afvragen of ze daar mee door willen gaan. Wij hebben al meer dan drie jaar interesse in applicatieservers." Dit zet Sun nu kracht bij door de Platform Edition van zijn Sun One Application Server versie 7 gratis aan te bieden. In januari verschijnen ook gratis uitvoeringen voor de eigen Linux-distributie, HP’s Unix-variant HP-UX en IBM’s AIX.
Sun wil hiermee marktaandeel winnen op de markt voor applicatieservers, die wereldwijd een jaarlijkse omzet genereert van 2 miljard dollar. BEA Systems is daar nog altijd marktleider, maar staat wel onder druk van IBM en Oracle die elk ook een groter stuk willen van deze taart. Zij bekleden respectievelijk de tweede en derde positie in de applicatieserver-ranglijst. Volgens onderzoeksbureau IDC staat Sun op de vierde plaats met een marktaandeel van 7,9 procent.
BEA verkoopt het merendeel van zijn software echter op Suns Unix-besturingssysteem Solaris. De hechtere relatie met HP moet nieuwe omzet genereren. Daartoe levert die computerproducent een gratis uitvoering – met een houdbaarheid van zes maanden – van BEA’s applicatieserver Weblogic mee met zijn Unix-variant HP-UX 11i.
Geen softwareleverancier
Tolliver ontkent dat Sun nu een softwareleverancier wordt. "We bieden met deze software en de integratie op middleware-niveau meer strategische waarde voor onze klanten, maar we zullen altijd een systeemleverancier blijven. Met deze stap spreken we wel belangrijke strategische kwesties aan, voor onszelf, onze klanten en ook potentiële klanten. We houden ons meer bezig met software-architecturen, zoals J2EE en .Net (van Microsoft – red.); dat geeft meer balans in onze ‘bedrijfspersoonlijkheid’."
Ondertussen bewaart Sun wel de multi-besturingssysteemstrategie van het voormalige Netscape, in 1998 overgenomen door AOL en ondergebracht in een joint venture met Sun. Daarbij behield AOL de clienttechnologie en ontfermde Sun zich over de serversoftware, omgedoopt tot iPlanet.
"We ondersteunden met iPlanet al Solaris, Linux, Windows, HP-UX en AIX. Het bedienen van meerdere besturingssystemen blijft belangrijk, maar we doen dat met focus. Dat deed Netscape ook al voor de overname. Wij gaan nu Linux ook voortvarend ondersteunen. De vraag is echter niet ‘welk besturingssysteem?’, maar ‘wat is het platform?’."
|
Java blijft kernstrategie
Vice-president Jonathan Schwarz, Tollivers opvolger als hoofd van de softwaredivisie, lichtte de plannen in september al toe op de Sun Network Conference te San Francisco. "We waren op sommige gebieden een tijdje awol (absent without leave). Dat willen we nu inhalen. De killerapplicatie voor de rand van het netwerk is de open source webserver Apache en onze Sun One-webserver, voorheen Netscape."
"Wat applicatieservers betreft: 96 procent van alle pakketten op dat gebied zijn gebaseerd op J2EE (Java2 Enterprise Edition – red.). Bovendien begrijpt 47 procent van de gebruikers niet wat Microsoft .Net-raamwerk inhoudt. Daar spelen wij dus op in." Door software weg te geven, boekt Sun echter geen omzet. Schwarz meent dat bedrijven hierdoor meer geld hebben te besteden aan hardware en diensten, van Sun dus.
"Wij creëren nu een nieuwe besturingsomgeving die niet meer alleen voor Solaris-applicaties geschikt is. Het draaien van Java-applicaties is simpelweg een functionaliteit van het platform en niet meer een toegevoegde waarde zoals BEA en IBM willen doen geloven. En op termijn gebeurt dat ook voor andere functies, bijvoorbeeld directory-diensten zoals die van Novell, en geavanceerde bestandssystemen zoals die van Veritas, en clusteringmogelijkheden", voorspelt de Sun-softwaredirecteur.
Jasper Bakker