Rechter Colleen Kollar-Kotelly hecht haar goedkeuring aan het grootste deel van de schikking tussen Microsoft en het Amerikaanse ministerie van Justitie. De langlopende antitrustzaak tegen de Windows-leverancier loopt nu echt ten einde.
"Het hof is ermee ingenomen dat de partijen een schikking hebben bereikt die tegemoet komt aan het publieke belang", aldus de districtsrechter.
Het compromis tussen Microsoft, Justitie en negen Amerikaanse staten is onder voorwaarden goedgekeurd.
De rechter wil namelijk nog enkele wijzigingen in de schikking.
Hieronder is ook een beperking van Microsofts macht over het Windows-bureaublad waar applicaties direct zichtbaar en toegankelijk zijn voor gebruikers. De schikkende partijen hebben nog tot 8 november de tijd om de door de rechter gewenste wijziginging op te nemen in hun overeenkomst en die in te dienen bij de rechter.
De sancties die Microsoft nu volgens de schikking krijgt opgelegd, hebben een looptijd van maximaal vijf jaar. Dit kan door een rechtbank worden verlengd indien er sprake is van overtreding van de afgesproken maatregelen. Kollar-Kotelly verklaart dit als het slotoordeel in deze zaak.
Microsoft was eerder al in beroep gegaan, tegen de opgelegde splitsing in tweeën door districtsrechter Thomas Penfield Jackson. Na afwijzing van die straf door het Hoger Beroepshof is de zaak voor afhandeling terugverwezen naar het districtshof onder rechter Kollar-Kotelly. De beide partijen zijn in november vorig jaar tot een schikking gekomen.
Er zijn echter nog wel negen staten die niet zijn meegegaan met de schikking. Zij achten die te coulant en makkelijk te omzeilen, onder meer vanwege de juridische bewoordingen en de complexiteit van de technologie. De verwachting is dat zij Kollar-Kotelly’s besluit zullen aanvechten.
De negen dissidente staten zijn Californië, Connecticut, Florida, Iowa, Kansas, Massachusetts, Minnesota, Utah en West-Virginia, en ook het District of Columbia. De andere, wel-schikkende staten zijn Illinois, Kentucky, Louisiana, Maryland, Michigan, New York, Noord-Carolina, Ohio en Wisconsin.
Ik ben bijzonder blij met dit vonnis.
have a nice day
Bijzonder blij met een monopolie? Hahaha…ja, da’s VAST goed voor jou, als klant.
Voordat wij in Nederland wakker worden is naast Duitsland, Zweden, Spanje, China en nota bene de regering van de VS ook Belgie over op Linux. Nederland bestaat nu eenmaal uit opportunistische trendvolgers, en de IT-managers ten lande stelen liever van de baas dan dat ze bezuinigen op monopolieware (TM).
Klaar voor de golf pinguins?
Tja,
Microsoft is er bijzonder licht vanaf gekomen. Geen structurele aanpak tegen haar weerzinwekkende manier van business doen, geen lange termijn oplossing van monopolyvorming en een looptijd van de sancties van slechts 5 jaar. Je zult haast denken dat Microsoft bescherming krijgt van de Amerikaanse justitie.
In slechte economische tijden is dit het Goede Tij voor Microsoft ……vergeleken met AT&T in de jaren 70 komen ze zeer goed vanaf!!!!!!
Vanwaar altijd die kritiek op Microsoft? Kan iemand niet eens gewoon een lijstje maken met kritiekpunten EN onderbouwing? In mijn ogen voldoen de Microsoft producten uitmuntend aan de vraag van de klanten waarbij rechtvaardige prijzen gehanteerd worden (continue ontwikkeling en innovatie kost nu eenmaal veel geld). Daarnaast richt Microsoft zich simpelweg op een zo’n groot mogelijk gemak voor een zo’n groot mogelijke doelgroep (ook wel utilisme genoemd) en dus brengen ze producten op de markt waar vanalles een beetje in zit (mediaplayer, internet explorer, outlook express, messenger in het besturingssysteem). Wil iemand meer functionaliteiten dan kan hij aanvullende (ook niet microsoft) software aanschaffen. Voor de gemiddelde thuisgebruiker is dit concept ideaal en een heel stuk gebruikersvriendelijke dan alternatieven zoals Linux, BEOS, OS/2 die niet eens in de buurt komen qua gebruikersgemakt bij Windows. En natuurlijk weten we allemaal dat het een en anders soms instabiel kan zijn maar t.o.v. het gebruikersgemak en de verscheidenheid aan meegeleverde applicaties weegt dit in mijn ogen niet op.
Wat betreft de professionele markt van Microsoft zijn ze een van de weinige leveranciers die applicaties leveren die naadloos met elkaar te integreren zijn (Sql server, Exchange server, Bizztalk server, Commerce server, etc. etc.) en middels .net technologie aangevuld kunnen worden met eigen specificaties.
Waarom dus altijd die negativiteit? Ook de ver gevorderde gebruikers kunnen perfect met Windows en andere Microsoft producten uit de voeten.