Lucent is in Nederland bij diverse onderzoeksprojecten betrokken. Het werkt aan een glasvezelnetwerk voor het astronomisch kenniscentrum Astron. Bij de TU Eindhoven heeft het een laboratorium voor onderzoek naar nieuwe generatie optische netwerken. De gevolgen van de sluiting zijn nog onduidelijk.
|
Samen met de TU Eindhoven onderzoekt Lucent de mogelijkheden van 40 Gbps-glasvezelverbindingen via één kleur. Een volgende stap in het onderzoek zou zijn om deze capaciteit met nieuwe technieken per kleur op te schroeven tot 160 Gbps. Door meerdere lichtgolven in een glasvezel aan te spreken moet deze technologie in de toekomst de nu nog theoretische bandbreedte van 4,5 Tbps kunnen bereiken.
Overhevelen
Volgens Verhoosel is de beste oplossing dit onderzoek over te hevelen naar de in Nederland gevestigde Lucent-onderzoekers van Bell Labs Advanced Technologies, al zullen het er waarschijnlijk te weinig zijn om het project goed draaiende te houden. In Nederland werken veertig onderzoekers bij dit bedrijfsonderdeel. Bij een andere mogelijkheid – het verplaatsen van het onderzoek naar Neurenberg – plaatst hij ook vraagtekens.
De partners in het Retina-project reageren positiever op de sluiting van Lucents onderzoekstak, omdat er volgens hen voldoende alternatieven zijn. Ton Koonen, als professor verbonden aan de TU Eindhoven, ziet verhuizing van het onderzoek naar de Duitse stad als een goede oplossing. "Het is doodzonde voor Nederland als kennisland, maar ik ben ervan overtuigd dat het onderzoek daar verder is."
Marco de Vos, werkzaam bij Astron, zegt dat de Lofar-telescoop eventueel ook met de huidige 10 Gbps-technologie uit de voeten kan. "De datacapaciteit die de telescoop nodig heeft is ook met de huidige technologie te behappen. Er moet dan alleen meer glasvezel de grond in, plus bijbehorende ontvangers om de informatie van de honderden geplande antennes naar het centrale rekencentrum door te sluizen."
Lofar: https://www.computable.nl/artikels/archief1/d24ss1q1.htm en https://www.computable.nl/artikels/archief1/d47ss103.htm
Sytse van der Schaaf