Onder de circa 1300 ict’ers bij de Nederlandse politie is onrust ontstaan over de reorganisatie van de politiële informatievoorziening. De leden van politievakbond ACP wijzen het concept sociaal statuut af.
De politiële informatievoorziening verkeert in een transformatietraject. Daarin staan twee landelijke verenigingen centraal. De ene inventariseert de ict-behoeften, de andere moet daarin voorzien. De ict-afdelingen bij de 25 regiokorpsen en het Korps Landelijke Politiediensten (zo’n achthonderd man) en op termijn ook het BZK-agentschap ITO (rond vijfhonderd medewerkers) moeten overgaan naar laatstgenoemde, de ‘ICT-Service Coöperatie’, opererend vanuit vijf of zes rekencentra.
Gerrit van de Kamp, ACP coördinator arbeidsvoorwaarden, zegt achter de reorganisatie te staan. "Er komen systemen waar het bedrijfsleven jaloers op kan zijn." Maar als de minister de nieuwe structuur zo wil, moet hij ook geld uittrekken voor flankerend sociaal beleid. De ACP vindt dat ict’ers zelf moeten kunnen kiezen of ze willen overstappen. Verder moeten spijtoptanten kunnen terugkeren naar een korps. Dat de minister bij de korpsen met de ict-afdeling ook het budget weghaalt, is logisch. Daardoor is her- en terugplaatsing zowel functioneel als financieel niet eenvoudig. Toch moet er een oplossing komen, stelt Van de Kamp. "BZK denkt altijd dat men niet aan reorganisaties wil meewerken, maar net als in het bedrijfsleven kosten reorganisaties geld. Het bedrijfsleven reserveert er middelen voor, terwijl het bij de overheid niets mag kosten. Wij eisen een werkgarantie en accepteren geen gedwongen ontslagen."
Partijen leken elkaar dicht genaderd, maar volgens de ACP bleek in september dat ‘BZK op alle punten een terugtrekkende beweging maakt’. De bond organiseerde twee ledenraadplegingen, waar BZK’s concept sociaal statuut werd afgewezen. Vorige week is opnieuw overlegd met het ministerie. Dat beraadt zich nu op het vakbondsstandpunt. Over enkele weken gaan partijen weer rond de tafel.
Peter Mom