Iedere Nederlander krijgt een nieuw algemeen persoonsnummer, het ‘Burgerservicenummer’. Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties bereidt een uitgifte- en beheerstructuur voor. De plannen worden in betrekkelijke stilte uitgebroed.
Sinds dit voorjaar bestaat er op ambtelijk topniveau al overeenstemming over, maar van een in mei gedane aankondiging dat er ‘op korte termijn’ een voorstel naar het parlement gaat, is nog niets terechtgekomen. Het departement durft ook nu nog niet te zeggen wanneer het de Tweede Kamer erover informeert.
Onmisbaar
De persoonsnummerproblematiek kwam ruim een jaar geleden op de agenda bij het programma Stroomlijning Basisgegevens. Een identificerend nummer wordt onmisbaar geacht om belangrijke overheidsambities te realiseren, zoals klantgerichte dienstverlening, reductie van administratievelastendruk, integrale handhaving van regels en voorschriften, fraude- en criminaliteitsbestrijding en het genereren van betere beleids- en verantwoordingsinformatie. Iedere Nederlander heeft al twee nummers, namelijk het A-nummer (uitgegeven door gemeenten, beheerd in de GBA en gebruikt binnen de overheid) en het sofi-nummer (uitgegeven en beheerd door de Belastingdienst en ook buiten de overheid aangewend). Volgens ‘Stroomlijning Basisgegevens’ kunnen vraagtekens worden gezet bij de kwaliteit van nummerbeheer en privacywaarborging. Daardoor stagneren nieuwe toepassingen, zoals de digitale handtekening en elektronische identiteitskaart.
Onder leiding van Eerste-Kamerlid Ed van Thijn hebben toplieden van een aantal ministeries, waaronder naast BZK ook Justitie, Financiën en Sociale Zaken en Werkgelegenheid, en van het College Bescherming Persoonsgegevens zich over de materie gebogen. Ze hebben in korte tijd het ‘Advies van de tafel persoonsnummerbeleid in het kader van identiteitsmanagement’ opgeleverd. Een van de deelnemers aan het overleg omschrijft dat document als een doorbraak in een al jaren slepende onduidelijkheid over het beleid. "Er is nu een unaniem voorstel voor een structuur die voorziet in optimale efficiëntie, effectiviteit en privacybescherming." De bestaande nummers, waaronder ook een onderwijs- en zorgnummer, verdwijnen niet maar volgens deze zegspersoon maakt het Burgerservicenummer ze tot een ‘samenhangend geheel, waarmee de front- en backoffice uit de voeten kunnen’. Het nummer is neutraal en niet te herleiden tot beschrijvende informatie over de persoon.
Kiezen op elkaar
Het programma Stroomlijning Basisgegevens meldt in zijn nieuwsbrief van mei de bereikte overeenstemming en spoedige parlementaire behandeling. Gevraagd naar meer informatie moet programmamanager Steven Luitjens op gezag van BZK zijn kiezen op elkaar houden. Wel laat hij doorschemeren dat het dossier op weg is naar de Ministerraad, wat erop duidt dat het demissionaire kabinet de kwestie niet als ‘controversieel’ beschouwt. Mocht het die kwalificatie alsnog krijgen, dan is het wachten op een nieuw kabinet. Luitjens’ programma stopt eind december, dus zou hij ‘dit belangrijke wapenfeit’ niet meer kunnen vieren. Het ministerie zelf, dat het advies niet wil vrijgeven, heeft nog geen idee. Zelfs de vraag of het om weken of maanden gaat, blijft onbeantwoord.
Peter Mom