Fred Manhartsberger, die de Europese tak van Sybase leidt, is resoluut: Nederland stopt zijn kop in het zand als het gaat om automatisering van de gezondheidszorg. Duitsland en het Verenigd Koninkrijk nemen betere initiatieven.
Sybase heeft op de afgelopen Techwave in San Diego zijn e-gezondheidszorgportaal gepresenteerd. De afgelopen periode is de Europese divisie van de databasefabrikant veranderd van een landenorganisatie naar een rond verticale sectoren gevormd instituut. Gezondheidszorg is er daar een van. "Als je naar de Europese landen kijkt, is er weinig verschil in de manier waarop de gezondheidszorg is ingericht. Tegelijkertijd zie je dat landen proberen af te komen van een systeem waar je maar steeds meer geld in pompt, terwijl de kwaliteit nauwelijks toeneemt." Manhartsberger schuwt radicale uitspraken niet. "Waar heb je een huisarts voor nodig? Dat is eigenlijk alleen een verwijsloket. Die functie kun je automatiseren."
Bedrijfsvoering
Vooral in Duitsland, Noorwegen en het Verenigd Koninkrijk zijn er volgens hem lovenwaardige initiatieven. In die landen vindt hij ook een luisterend oor als het gaat om inzet van ict bij het financieel beheersbaar houden (of maken) van de helende sector. Hij komt met voorbeelden waarbij uiteraard applicaties en de database van Sybase zijn betrokken. "In Noorwegen trekken de mensen veel rond. Alle medische gegevens zijn op een centrale plaats opgeslagen, een soort repository van een gedistribueerde database, die steeds gesynchroniseerd moet worden. Bij welke arts je ook komt, hij heeft meteen toegang tot jouw medische historie."
Een aspect van het e-gezondheidszorgportaal is al in praktijk gebracht in Finland. Het is goedkoper om mensen thuis te verzorgen dan in ziekenhuizen. Er is een applicatie ontwikkeld, draaiend op een pda, die verzorgenden voorziet van de medische gegevens van de mensen die ze bezoeken. ’s Avonds zoekt de pda automatisch contact met de centrale database en stromen de nieuwe gegevens binnen. "Helsinki heeft dit geïmplementeerd en becijferd dat de verzorgers 50 procent doelmatiger werken." Verder is in Londen een voorbeeld e-hospitaalportaal ingericht.
Ook bij de divisie gezondheidszorg van Iquip Informatica is te horen dat directies in bijvoorbeeld ziekenhuizen niet de nodige aandacht aan ict besteden. Divisiehoofd Rick Schermer meldt dat in hospitalen te weinig wordt nagedacht over de architectuur van systemen, de achterliggende bedrijfsbehoeften en het testen van applicaties.
Uit onderzoek van Iquip naar de (verplichte) invoering van dbc’s (diagnose/behandel-combinaties), waarbij een datapakhuis het dbc-hart vorm, blijkt dat bij de inrichting van het pakhuis het merendeel van de ziekenhuizen geen rekening houdt met bijvoorbeeld de systemen die bij verzekeraars draaien. Schermer: "Ze zien een datapakhuis te veel als een technisch onderwerp, terwijl het een middel is voor bedrijfsvoering en dus alle aspecten daarvan ermee te maken hebben."
Teus Molenaar