Vorige week overtrof Nokia zijn eigen verwachtingen met een winststijging van 424 miljoen euro over het derde kwartaal. Een mooi resultaat, zeker als je kijkt naar concurrent Ericsson, die wederom moest inleveren en de verliezen verder zag toenemen tot 616 miljoen euro. Telecomaanbieders houden nog steeds hun hand op de knip en investeren weinig in infrastructuur.
Misschien is er licht aan het eind van de tunnel. De Franse internetaanbieder Wanadoo bijvoorbeeld maakte ook deze week cijfers bekend, en het lijkt erop dat dit bedrijf voor de eerste keer break-even gaat draaien dit jaar. Een isp die geen verlies lijdt, dat is nieuws.
Op de Europese isp-markt heeft de consolidatieslag al enige tijd geleden plaatsgevonden. Dit blijkt ook uit een rapport van IDC over de Europese isp-markt voor consumenten. IDC meldt dat vooral de aanbieders van gratis internettoegang snel op zoek zijn gegaan naar alternatieve bronnen van inkomsten om hun voortbestaan veilig te stellen. Hebben ze dat niet op tijd gedaan, dan zijn ze in de meeste gevallen overgenomen door grotere spelers die wel op tijd een pot met geld hebben gevonden.
De isp-markt lijkt dus op orde. Dat komt goed uit, want steeds meer mensen stappen over op een breedband internetverbinding en zoeken dus een betrouwbare aanbieder. De markt voor dsl- en kabelverbindingen is daarmee nog lang niet uitgegroeid. Waar in West-Europa inbelverbindingen nu nog 84 procent van de totale markt uitmaken, is dat in 2006 naar verwachting gezakt naar een minderheidsaandeel van 46 procent. Ook in Nederland groeit het aantal breedbandverbindingen volgens IDC alleen maar: van 496 duizend in 2001 naar 2,3 miljoen in 2006. Een lichtpuntje?
Cindy Curré