Versie 9 van SAS Institute is intelligenter dan ooit, claimt de softwareleverancier. Banken zouden met de analytische programmatuur aan de Basel II vereisten kunnen voldoen.
SAS presenteert zich als dé maker van bedrijfsintelligente software. Geduchte concurrenten als Cognos en Business Objects hebben volgens Phil Winters, vice president marketing, geen toekomst "omdat ze niet weten hoe ze alle gegevens binnen complexe omgevingen aan elkaar moeten knopen om er een analyse van te maken". Toch zal SAS er nog een hele kluif aan hebben om die twee van het toneel te vagen. Cognos heeft volgens IDC onlangs wereldwijd SAS van de nummer-1-omzet titel beroofd; Business Objects heeft zijn wieg (en veel klanten) in Europa. Winters is evenwel overtuigd van zijn gelijk: "Wij besteden meer aan onderzoek en ontwikkeling dan die twee aan omzet hebben."
De echte tegenstanders zijn volgens Winters SAP, Siebel en Oracle. "Die komen in onze markt en hebben een enorme marketingkracht. Wij laten onze klanten voor ons praten, maar die partijen zullen veel verwarring in de markt zaaien doordat niet iedereen weet wat je onder bedrijfsintelligente systemen moet verstaan."
Particulier
Zo’n twee jaar geleden speelde SAS met de gedachte een beursgang te doen. Veel voorwerk was al verricht om aandeelhouders te binden. Die plannen zijn volgens Cooke volledig van de baan. De marktomstandigheden, het slechte beursklimaat en het feit dat de onderneming volgens de president geen behoefte meer heeft aan een kapitaalinjectie zorgen ervoor dat SAS een particulier bedrijf blijft.
"Het voordeel van een beursgenoteerd bedrijf is dat je meer persaandacht krijgt; elk kwartaal heb je de cijfers. Er kleven echter ook nadelen aan. SAS stopt veel geld in onderzoek, 2,5 keer het gemiddelde in deze sector. We zijn bang dat aandeelhouders een deel van dat geld gaan opeisen."
Van de wereldwijde omzet van SAS komt 38 procent uit Europa, 52 procent uit de beide Amerika’s en 10 procent uit Azië.
Basel II
Een groeimarkt ziet Winters bij het bankwezen. De financiële instellingen moeten in 2006 systemen operationeel hebben die voldoen aan de Basel II-vereisten. De Basel Commissie, ook wel bekend als de Committee on Banking Supervision, is eind 1974 opgericht om de financiële sector te reguleren, om bijvoorbeeld te voorkomen dat banken ineen zijgen. De commissie telt dertien (Europese) leden. De regels van 1988 (Basel I) zijn vervangen door Basel II. Het IMF overweegt de regulering eveneens voor te schrijven.
De regulering bestaat uit drie delen. De eerste beoogt banken gereedschap in handen te geven om marktrisico’s reëel te kunnen inschatten. De tweede heeft tot doel alle risico’s die samenhangen met klanten helder in kaart te brengen. De derde wil de operationele risico’s terugdringen: het gevaar van systemen die plat gaan en contactcentra die uitvallen bijvoorbeeld.
Winters vertelt het bijna likkebaardend. Zonder bedrijfsintelligente systemen lukt het nauwelijks aan Basel II te voldoen. Bovendien moeten de drie onderdelen in een geïntegreerd proces zijn opgenomen. De meeste banken hebben nog heel wat werk te verzetten aleer ze aan de eisen kunnen voldoen.
Op dit vlak probeert SAS overigens samen te werken met IBM en Unisys, die beide een sterke positie hebben in de financiële wereld.
Teus Molenaar