Bij O'Reilly verscheen onlangs het boek 'Using san's and nas' van Curtis Preston. Het is een compleet overzicht van hoe je een san (storage area network) en een nas (network attached storage) opstelt en uitbaat. Het boek bevat ongeveer alles wat je moet weten om met kennis van zaken een opslagnetwerk uit te bouwen.
Het boek opent onverwacht: een korte inleiding betreffende de slachtoffers die vielen in het WTC-drama, en een citaat van Bush junior. Niet direct relevant voor een boek over opslag; gelukkig blijft het beperkt tot één blaadje.
In het eerste gedeelte van zijn boek gaat Preston er terecht van uit dat de meeste it-managers en opslagbeheerders nog steeds niet goed weten wat nu precies het verschil is tussen een san en een nas. De fabrikanten zelf hebben er weinig aan gedaan om het verschil duidelijk te maken. De echte of vermeende voordelen van de eigen technologie ophemelen, is nog steeds het credo.
Voor de it-manager die een systeem moet kopen dat toch minstens enkele jaren ondersteund moet kunnen worden, is het moeilijk om uit te maken wat de beste keuze is. Het is Prestons verdienste dat hij haarfijn uitlegt wat de verschillen tussen san en nas zijn, hoe 'fibre channel' werkt in een san en vooral waar het vandaan komt, en wat je anderzijds van een nas mag verwachten.
Door het boek heen gebruikt Preston grafiekjes en schema's om zijn uiteenzetting te verduidelijken. Aanvankelijk denk je dat ze niet nodig zijn, want de auteur bouwt het boek goed op van makkelijk naar moeilijk. Zo valt de geschiedenis van scsi en 'fibre channel' nog goed te volgen zonder schema's, maar dat gaat al heel wat minder comfortabel met begrippen als 'fabric management'. Preston helpt de lezer echter ook op andere manieren een goed begrip te krijgen. Zo geeft hij steeds aan wat er met de bits en bytes gebeurt op de verschillende lagen van bijvoorbeeld het scsi-protocol.
Vooral waar het sans betreft is dat erg nuttig, want hoewel je na het lezen van dit boek niet de indruk hebt dat je een san nu helemaal begrijpt, wordt één en ander wel veel duidelijker. Ook de geschiedenis van de verschillende protocollen verheldert veel.
Preston geeft niet alleen de geschiedenis weer van scsi en andere connectietechnologieën, hij gaat ook in op de toekomst met i-scsi, Infiniband en dafs (direct access file system). Daarbij poneert hij de stelling dat het op dit moment niet duidelijk is welk van deze nieuwe vindingen het uiteindelijk zal halen; heel verfrissend vergeleken bij sommige fabrikanten die blijkbaar denken dat hun aanwezigheid in een of ander standaardisatiecomité garant staat voor de aanvaarding van hun technologie of methodologie.
Het grootste deel van het boek behandelt het praktisch uitbouwen van zowel een nas als een san. Als je eenmaal een keuze hebt gemaakt, moet je het geheel ook nog aan de praat krijgen. Voor professionals mag dat geen probleem zijn, maar om het onderste uit de kan te kunnen halen, geeft Preston een groot aantal nuttige tips. Bovendien gaat hij plichtsgetrouw een aantal leveranciers langs. Voor 'multipathing' zijn dat bijvoorbeeld Compaq, EMC, Solaris, Veritas en Vicom. Overigens gaat de auteur ook de vraag niet uit de weg waarom niet-netwerkopslag zoveel slechter zou zijn dan een vorm van netwerkopslag.
Tenslotte krijgen backups veel aandacht. Daarbij valt het op dat de auteur een dikke zestig bladzijden nodig heeft om san-back-up te bespreken, waar twintig pagina's volstaan om hetzelfde uit te leggen voor nas-opstellingen. Het zegt iets over de complexiteit van san, of over de kennis en ervaring van de schrijver. Zelf ben ik geneigd te denken dat het door de complexiteit komt, vooral omdat Preston eerder al een heel boek vulde met hoe je onder Unix back-ups moet maken en beheren. Ook is hij bestuurder van The Storage Group, een in de VS welbekend bedrijf dat opslagsystemen ontwerpt en implementeert voor ondernemingen van alle maten en soorten.
Na het lezen van dit boek zal de keuze tussen san en nas met veel meer kennis van zaken kunnen plaatsvinden. Ik heb ook stellig de indruk dat je met Prestons boek een heel eind op weg bent om een nas of een san efficiënt te beheren. Voor mensen die al veel ervaring hebben met netwerkopslag is het boek een goede opfrisser. Wellicht kunnen ook zij hier en daar nog iets leren.
Tot slot: Preston is erin geslaagd om een vrij saaie materie toch relatief boeiend te brengen.
Curtis W. Preston, Using sans and nas, Help for Storage Administrators,
O'Reilly, 2002, 'Nutshell' reeks
ISBN 0-596-00153-3.
Prijs: 21 Engelse pond
Erik Vlietinck, freelance medewerker