Microsoft boekte in zijn eerste kwartaal 26 procent meer omzet dan een jaar geleden. De winst verdubbelde. Ook andere ict-leveranciers pakten gisteren met mooie cijfers uit.
Ondanks alle kritiek die de laatste tijd werd geuit op de nieuwe licentievoorwaarden van Microsoft, blijkt de strategie bij de klanten wel aan te slaan. Chief financial officer John Connors zag in de omzetstijging de bevestiging dat klanten op lange termijn met Microsoft willen samenwerken. Analisten gaan ervan uit dat veel bedrijven aan het einde van het kwartaal nog snel intekenden op het Licensing 6 programma. Want ook Microsoft zelf had de enorme groei niet voorspeld. De omzet in het eerste kwartaal bedroeg 7,75 miljard dollar, tegen 6,13 miljard over dezelfde periode vorig jaar. De winst klom van 1,28 miljard dollar naar 2,73 miljard.
De financiële resultaten die erp-leveranciers bekendmaakten, lijken erop te wijzen dat ondernemingen toch weer grote projecten aanpakken. Bij SAP steeg de omzet in het derde kwartaal van 1,6 miljard dollar naar 1,65 miljard, maar nog fraaier is de winstgroei, van 36 miljoen dollar vorig jaar naar 198 miljoen dollar over het afgelopen kwartaal.
Ook Peoplesoft deed het beter dan de analisten voorspelden. In zijn derde kwartaal daalde de winst weliswaar van vijftig miljoen dollar vorig jaar naar 44,6 miljoen dit jaar, maar Wall Street had een grotere duik verwacht. De omzet daalde immers van 1,5 miljard naar 1,2 miljard dollar.
Supply chain software leverancier i2 Technologies slaagt er stilaan in het bloeden te stelpen. In het derde kwartaal was er weer een verlies van 199 miljoen dollar, maar dat is een peulschil in vergelijking met het verlies van 5,5 miljard dollar dat i2 vorig jaar over hetzelfde kwartaal rapporteerde. Dat cijfer was zo astronomisch hoog doordat i2 toen een aantal overnames versneld afschreef. De omzet daalde van 201 miljoen dollar vorig jaar naar 114 miljoen dit jaar.
Opslagleverancier EMC deed het in zijn derde kwartaal zoals verwacht slecht. Een omzet van 1,26 miljard dollar betekende een lichte stijging ten opzichte van een jaar geleden, maar een daling van 9 procent in vergelijking met het tweede kwartaal van dit jaar. Voor het vierde kwartaal wordt eenzelfde omzetcijfer verwacht. Het bedrijf boekte een verlies van 51 miljoen dollar, tegen een netto winst van 21 miljoen dollar vorig jaar. Ceo Tucci verklaarde de tegenvallende omzet door het uitstel van een aantal contracten. "We zijn ze niet kwijt aan de concurrentie, ze zijn gewoon naar het volgende kwartaal verschoven", zei hij optimistisch.
In Europa pakte Nokia weer uit met mooie cijfers. De winst van de Finse gsm-producent verdrievoudigde van 186 miljoen euro naar 610 miljoen. De omzet steeg met 2 procent en kwam uit op 7,2 miljard euro. De hogere winst komt vooral door een reeks kostenbesparingen, zoals het gedwongen vertrek van 10 procent van de werknemers.