De programmeertaal Java wordt onder meer toegepast voor het koppelen van een websites aan gegevens in legacy-hardware. Verzekeraar Achmea bijvoorbeeld zet Java in op zijn bonte verzameling servers. Ook ziekenhuizen en zorgverzekeraars overwegen dit, voor gegevensuitwisseling.
Java-programmeur Jan Vermeir en zijn vijftig collega’s werken bij Achmea in Apeldoorn op een bonte verzameling servers. "Alles wat de afgelopen dertig jaar is uitgebracht, staat er." Aanwezig zijn onder meer servers en applicatiesuites van IBM, Oracle, Sun en BEA.
Deels is dit te verklaren uit de ontstaansgeschiedenis van Achmea. De backoffice van Centraal Beheer, een van de onderdelen van de verzekeringsgroep, draait onder meer op Cobol en Idms. Achmea Pensioenen, een fusie van een aantal onderdelen van de groep, draait alles op Oracle. "Dat doe je niet zomaar weg." De hardware van de automatisering van het Zilveren Kruis staat nog steeds los van de rest van Achmea. Avero, de poot voor de tussenpersonen, is weer anders geautomatiseerd. Ze wisselen data uit op basis van XML."
De bedrijfsonderdelen groeiden in vijf jaar tijd behoorlijk naar elkaar toe, vindt Vermeir. "We hadden ooit vijftig internetaanbieders. Dat is niet zo handig. Nu zijn in ieder geval de sites van Centraal Beheer, Fbto en Avero gelijk. Achmea.nl werd kort geleden nog extern gehost."
Mainframegegevens
De belangrijkste taak voor de Java-programmeurs is zorgen dat alle diensten via de websites kunnen worden aangeboden. "Iedereen is er wel achter dat een website een professionele toepassing is, en geen verzameling Html-pagina’s."
De Java-programmeurs zorgen voor de omzetting van de mainframegegevens naar een internet-gebruiksomgeving. "De Java-server onthoudt bijvoorbeeld gebruikersvoorkeuren waar in het mainframe geen plek voor is." De integratie is inmiddels geavanceerd. "Wij schrijven geen code voor een website als er ergens op het systeem al een applicatie voorhanden is." Onderzoek je op de site welke autoverzekering het beste is, dan draai je eigenlijk de mainframeapplicatie.
Volkomen tegengesteld aan de variatie bij Achmea is de software- en hardwareselectie van Infomedics. Deze starter, een joint venture van oud-topambtenaar Sweder van Wijnbergen en ABZ, levert een systeem voor de gegevensuitwisseling van alle zorgorganisaties, van huisarts en fysiotherapeuten tot verzekeraars. Het bedrijf koos anderhalf jaar terug voor uitsluitend Oracle. Het hoopt hiermee uiteindelijk het grootste deel van de 43 duizend zorgaanbieders in Nederland aan het systeem te knopen.
"We hadden iets nodig dat flexibel is en waarmee een veelheid aan legacy kan samenwerken", aldus Ad Rietberg, bij Infomedics verantwoordelijk voor de techniek. "We wilden daarnaast ook geen exoten, geleverd door een tent die over zes maanden failliet is." Hij zag drie mogelijkheden: IBM, Microsoft en Oracle. IBM viel af om twee redenen. De verzameling gereedschappen is groot, maar volgens Rietberg onvoldoende geïntegreerd. "Je hoort dat van gebruikers; alleen doet een bepaalde toepassing het goed, in combinatie met een database niet." Big Blue bleek daarnaast weinig ervaring te hebben met zorginstituten. Oracle heeft die ervaring wel en werd zo de gelukkige. Het levert de database en de applicatieservers. De tien servers leverde Sun.
Ziekenhuistoepassing
De applicaties zijn gebaseerd op Java, omdat elke andere toepassing daar raad mee weet. Om de samenwerking van het Infomedics-systeem met bijvoorbeeld een op Hiscom gebaseerde ziekenhuistoepassing op gang te helpen, geeft Infomedics delen van de broncode vrij.
Voor de ontwikkeling van de Java-applicaties, is eveneens voor Oracle gekozen. Oracle’s Internet Developer Suite, Jdeveloper, Designer, Rapports en Headstart kregen de voorkeur boven het gereedschap van bijvoorbeeld Java-uitvinder Sun. "Zo voorkomen we dat we met problemen van Sun naar Oracle en terug worden gestuurd", stelt Rietberg. "Gaat er iets mis, dan moet Oracle het oplossen. Desnoods halen ze de ontwikkelaar uit India, als ze het maar regelen."
De eerste proeven starten in oktober. Deelnemers zijn het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam, het Reinier de Graaf ziekenhuis in Delft, ’t Langeland in Zoetermeer en verzekeraars Ohra, Nuts, Delta Lloyd en VGZ. Een groot deel van de applicatie is afkomstig uit de archieven van Oracle — zelf bouwen of kopen, die keuze is snel gemaakt, vindt Rietberg. "De applicaties voor onze praktijktest waren eerder klaar dan gepland en lagen een half miljoen euro onder de begroting. Je begrijpt, we zijn erg blij met Oracle."
Simpele scripts
Infomedics heeft drie Java-programmeurs in dienst, die voor vijftig duizend euro zijn bijgeschoold. Het zijn de belangrijkste medewerkers, meent Rietberg. "Ze hebben een leuke baan, kunnen groeien en aardig wat beleven. Ik probeer ze tevreden te houden, onder meer door alles wat niet leuk is uit te besteden. De hardware van Sun opwaarderen bijvoorbeeld, dat mag iemand van Oracle komen doen."
Dave van den Heuvel, Java-programmeur bij Oracle, is een van degenen die geregeld Infomedics helpt. Met Java begon hij jaren terug, met Notepad, later Dreamweaver. "Voor simpele scripts." Zijn huidige gereedschap is volwassen en biedt zaken als versiebeheer en het delen van bestanden. Andere vereisten zijn snel zoeken naar bepaalde code — zit dit in een declaratie op de server of elders, is het deel van verzenden of ontvangen?
Een goed gereedschap kan een profiel maken van het geheugengebruik en bevat onder meer voorgebakken code, zoals het afhandelen van een transacties tussen twee objecten. Dit maakt het schrijven van Java-applicaties veel laagdrempeliger. Van den Heuvel: "Voor velen is objectgeoriënteerd programmeren iets van een andere wereld." Aan de Oracle-ontwikkeltools bevalt hem onder meer het beheer van zowel de database als de applicatieserver. "Valt ergens een server uit, dan moet de bezoeker automatisch omgeleid worden naar een draaiende machine."
Gijs Hillenius