Versatel is officieel uit surséance van betaling, aangezien er geen bezwaar is aangetekend tegen de goedkeuring door de rechtbank van Versatels financiële herstructureringsplan.
Met ingang van afgelopen vrijdag is bewindvoerder Deterink teruggetreden en is Versatels raad van bestuur weer volledig verantwoordelijk voor de bedrijfsvoering.
Versatel kampt met een schuldenlast van ongeveer 1,7 miljard euro. Deze schuld wordt volgens het herstructureringsplan omgezet naar 365,4 miljoen aandelen. In ruil voor de schuldpapieren krijgen de obligatiehouders zo’n 343 miljoen euro aan contant geld en een aandelenbelang van 80 procent. Versatel verwacht dat de distributie van het geld en de aandelen op of rond 9 oktober zal zijn voltooid.
Door de maatregel zal Versatel naar eigen zeggen terugkeren naar een ‘aanzienlijk’ positief eigen vermogen van ongeveer één miljard euro. Daarom zal Versatel de Euronext Amsterdam ook vragen om verwijdering van het beruchte ‘strafbankje’.
Versatel verwacht eind 2004, begin 2005 nettowinst te realiseren, zo zegt chief financial officer (cfo) M. Lazar. "We verwachten begin 2004 eenfree cash flow te hebben. Daarmee bedoel ik dat er meer cash in het bedrijf gaat dan eruit. Gewoonlijk maakt een bedrijf enkele kwartalen daarna nettowinst, dus dat zou eind 2004, begin 2005 moeten zijn", aldus Lazar.
Lazar ziet de vijfjaarse kredietfaciliteit die Versatel heeft gekregen van GE Capital als een soort verzekering voor slechtere tijden, maar voegt daar aan toe dat de faciliteit ook gebruikt zal worden om in betere tijden een expansieve strategie te voeren. Versatel betaalt voor de faciliteit een variabel rentepercentage, afhankelijk van de opgenomen kredieten. Lazar stelt bij de genoemde ‘expansieve strategie’ niet direct aan overnames en fusies te denken, maar aan expansie binnen de bestaande kernregio’s Nederland, België en Noord-West-Duitsland.