Net als zijn Noord-Amerikaanse branchegenoten ontkomt ook de Europese fabrikant van telecomapparatuur Alcatel niet aan een voortgaande sanering van zijn organisatie door wederom tegenvallende verkoopcijfers. Ondanks de verliezen zegt het bedrijf zijn portfolio in tact te laten.
Optische netwerktak Ook het bedrijfsonderdeel voor optische netwerken van Alcatel ontkomt niet aan een verregaande sanering. De huidige 1550 arbeidsplaatsen bij deze bedrijfstak moeten eind volgend jaar verminderd zijn tot vijfhonderd. Het concern concentreert de productie van actieve netwerkcomponenten in Frankrijk. In de Schotse fabriek zullen voortaan alle passieve netwerkonderdelen van de band rollen. De Texaanse vestiging wordt verkocht en de Canadese productiefaciliteit voor fiber braggs gaat dicht. Deze componenten verhogen de bandbreedte van glasvezel door de inzet van meerdere kleuren licht. Twee maanden terug is het anderhalf jaar geleden door Alcatel aangekochte onderzoeksinstelling naar optische communicatie in Nederland zelfstandig verder gegaan onder de naam C2V. |
Nederland
De jongste saneringsronde raakt ook de Nederlandse organisatie, al is nog onduidelijk in wat voor mate. Medio dit jaar vroeg Alcatel collectief ontslag aan voor 150 medewerkers, de Nederlandse bijdrage aan tienduizend te schrappen banen. In de jongste plannen komen daar nog eens dertienduizend ontslagen voor heel Alcatel bij. Volgens Timmermans gaat het bedrijf opnieuw kijken of het met minder personeel toe kan. Dat geldt ook voor de Nederlandse organisatie. Er staan nu nog 350 personeelsleden op de loonlijst van Alcatel Nederland.
Timmermans is weinig optimistisch over 2003. "Er is geen behoefte aan capaciteitsvergroting van datanetwerken de komende tijd." Alcatel heeft in het verleden netwerken van KPN en KPN Qwest van extra capaciteit voorzien. "Het twee jaar terug voorspelde groeitempo van datacommunicatie is nooit uitgekomen." KPN Qwest is failliet en KPN kan voorlopig met de huidige capaciteit toe doordat de vraag naar capaciteit bescheiden groeit. Ook opdrachten voor het aanleggen van umts-netwerken verwacht Timmermans pas eind 2003 te ontvangen. Momenteel breidt Alcatel het gsm-netwerk van Dutchtone uit. De telecomtoeleverancier heeft ook veel Nederlandse dsl-aanbieders van apparatuur voorzien.
Sytse van der Schaaf