Apple laat nieuwe Macintosh-computers met ingang van januari 2003 alleen nog maar het op FreeBSD gebaseerde Mac OS X starten. Daarmee neemt het bedrijf afstand van zijn besturingssysteem Mac OS 9.
De Macintosh producent zal de nieuwe hardware zo inrichten dat het dan afgeschreven OS 9 niet kan starten. Momenteel telt OS X drie miljoen gebruikers en dat moeten er eind dit jaar vijf miljoen zijn, twintig procent van het aantal Macgebruikers.
Mac OS 9 is in de X-versie nog toegankelijk middels de Classic-omgeving, die echter niet rechtstreeks met de hardware communiceert. Dit kan problemen opleveren voor applicaties met beveiligings-dongles en drivers voor oudere randapparatuur.
Verder is het opmaakpakket Quark Xpress, naast Photoshop en Illustrator van Adobe een van de belangrijkste applicaties voor de Macintosh, nog niet overgezet naar OS X. Vorige week besloot Apple om de Xpress-concurrent Indesign van Adobe mee te leveren met nieuwe G4-machines.
Nee, dat is slim zeg! Hier zal de audio-industrie, die voor een flink deel op Macs draait, blij mee zijn. De meeste serieuze audio-applicaties draaien nog niet onder OS X. En die appliclaties, die dat wel doen, vertonen zo veel ellende dat we schielijk terugkeren naar OS 9. Apple, sterk staaltje marketing! Maar niet heus…
eCompany Audiogroup, http://www.audiomac.net.
De Classic applicaties kunnen gewoon gebruikt worden. Het opstarten gebeurt alleen onder OS-X.
Geen paniek dus voor alle QuarkXPress gebruikers en muziekmakers…
Voor wie dit ooit nog eens leest: wat Niels hierboven beweert is niet correct. OS9 audioprogramma’s starten weliswaar onder OSX (in de OS9 emulator), maar bereiken de benodiogde audiodriver niet. Wel starten, niet spelen dus! En daar heb je bijzonder weinig aan!