Chipfabrikant Intel heeft een experimentele transistor ontwikkeld, die hij ‘driepoorts-transistor’ (tri-gate transistor) noemt. Daarmee kan het ook in de toekomst Moore’s Law blijven volgen.
Die wetmatigheid uit 1965, van Intels mede-oprichter Gordon Moore, regeert al bijna veertig jaar lang de halfgeleidersindustrie. Moore stelde destijds dat de prestaties van een chip ruwweg elke achttien maanden verdubbelen bij gelijkblijvende prijs. De driepoorts-transistor is volgens Intel een driedimensionale uitbreiding van de terahertz tranistor-architectuur die het bedrijf al eerder heeft gepresenteerd. Met de nieuwe transistor kan de computerkracht van halfgeleiders enorm worden opgevoerd, aldus Intel.
Zoals de naam al zegt, beschikt de driepoorts-transistor over drie poorten, in plaats van één zoals nu gebruikelijk is. Transistoren zijn de miljoenen kleine ‘schakelaartjes’ die samen een processor vormen. Het miljoenen (of zelfs miljarden) keren aan- en uitschakelen per seconde, in de meest uiteenlopende combinaties, is wat de halfgeleider zijn computerkracht geeft. Zo’n aan- of uitschakeling (‘0’ of ‘1’) vindt plaats door een elektrisch stroompje (van enkele elektronen) dat al of niet door de poort van de transistor loopt. Het spreekt dus voor zich dat een transistor met meerdere poorten ook voor meer computerkracht kan zorgen.
Intel denkt dat de driepoorts-transistor in de tweede helft van dit decennium op grote schaal kan worden geproduceerd. Volgende week zal de chipfabrikant op een conferentie in Tokio meer technische informatie geven over de nieuwe transistor. Volgens het bedrijf zullen de driepoorts-transistors makkelijker zijn te produceren dan tweepoorts-varianten, vanwege de verschillen in de structuur van de circuits. Intels concurrenten AMD en IBM hebben inmiddels dergelijke transistoren met twee poorten ontwikkeld.