De Duitse regering heeft het noodlijdende Mobilcom 400 miljoen euro financiële steun toegezegd, waardoor het bedrijf voorlopig is gered van een faillissement.
De Duitse minister van Economische Zaken, Werner Müller, maakte gisterenavond na afloop van een crisisberaad bekend dat vandaag al 50 miljoen euro ter beschikking komt. Van het steunbedrag van 400 miljoen euro komt 80 procent, 320 miljoen euro, van de overheidsinstelling Kreditanstalt für Wiederaufbau (KwF). De overige 80 miljoen euro wordt verstrekt door de Landesbank Schlewig-Holstein. Mobilcom heeft zijn hoofdzetel in de deelstaat Sleeswijk-Holstein.
Mobilcom kwam vorige week in grote problemen doordat France Télécom donderdagavond laat besloot niet langer geld te steken in de Duitse aanbieder van mobiele telefonie, die een schuld heeft van 6 miljard euro. Daarmee kwamen 5500 banen op de tocht te staan. De Franse telco, die een belang van 28,5 procent heeft in Mobilcom, verkeert zelf ook in moeilijkheden.
Door de financiële injectie van de Duitse overheid hoeft Mobilcom niet direct uitstel van betaling aan te vragen en is ten minste een deel van de arbeidsplaatsen gered. Mobilcom heeft overigens al met juridische stappen gedreigd tegen France Télécom, dat zijn financiële verplichtingen moet nakomen. Bondskanselier Gerhard Schröder heeft toegezegd de onderneming hierin te steunen. Eén week voor de verkiezingen, waarin de werkloosheid een hoofdthema is, kan de regering het zich niet veroorloven dat er 5500 mensen op straat komen te staan.
De voorlopige redding van Mobilcom is ook goed nieuws voor KPN, dat met het noodlijdende Duitse bedrijf een contract heeft tot 2006 ter waarde van 600 miljoen euro. Bij een faillissement van Mobilcom zou dit mogelijk moeten worden afgeschreven. Het contract bevat roamingovereenkomsten en regelt het gebruik van KPN’s E-plus-netwerk in Duitsland. Mobilcom heeft circa vijf miljoen klanten, van wie er ongeveer 650.000 op het E-Plus-netwerk zitten.