De wet Poortwachter moet het hoge ziekteverzuim in Nederland terugdringen. Het Belgische bedrijf Softcell, een voormalige dochter van LCI, heeft hiertoe een applicatie ontwikkeld. Daarnaast komt het met een inkooptoepassing.
Met de invoering van de wet Poortwachter op 1 april van dit jaar wordt van werkgevers een grotere inspanning verwacht om zieke medewerkers in het arbeidsproces te reïntegreren. Wie zich niet aan het naleven van de regels houdt, wacht een zware financiële sanctie. Volgens Arnaud Faddegon, directeur Softcell Nederland, moeten werkgevers dan ook over goed bijgehouden ziekteverzuimdossiers in hun organisatie kunnen beschikken. "Het proces van ziekteverzuimregistratie en -aanpak bestaat uit heel veel stappen die met onze 3rdWay e-hrm-software automatisch worden doorlopen."
Een consultant met veel ervaring in het onderwijs opperde het idee een applicatie voor de ziekteverzuimregistratie te bouwen. In eerste instantie is de software gericht op de regionale opleidingscentra, waar gemiddeld zo'n 15 procent van de leerkrachten ziek thuis zit, maar Faddegon wil het pakket ook in de zorg en (semi-)overheid verkopen. De toepassing is volledig webgebaseerd en ontwikkeld met behulp van business intelligence-software van Cognos en werkstroomtechnologie van Filenet. De Hay Management Group is als hrm-adviseur bij het project betrokken geweest.
Procesgeoriënteerd
Behalve de verzuimsoftware lanceerde Softcell nog een andere toepassing: een strategische inkoopapplicatie, met e-procurement-specialist Compendium als partner. Het bedrijf beschikt bovendien over bedrijfsbrede systemen voor financiën en logistiek. Het richt zich met zijn procesgeoriënteerde oplossingen op specifieke sleutelprocessen in een beperkt aantal marktsectoren. Tot aansprekende klanten behoren bijvoorbeeld bierbrouwer Interbrew, Kappa en Frans Maas. Directeur Carl Moons zegt dat de tijd van algemeen inzetbare, op zichzelf staande bedrijfssoftware echt voorbij is. "Klanten geloven niet meer in dit soort systemen die te breed, te weinig flexibel en functioneel georiënteerd zijn. Zij hebben juist behoefte aan geïntegreerde oplossingen voor business process management."
Het bedrijf heeft het LCI-drama via een management-uitkoop en de steun van drie particuliere investeerders (samen goed voor een financiële injectie van 1,2 miljoen euro) overleefd. Softcell, dat nu zo'n 80 procent van de omzet uit België haalt, wil flink groeien in Nederland en Tsjechië. Er werken 125 medewerkers. De omzet ligt op 10,6 miljoen euro. Het verwacht halverweg 2003 weer winstgevend te zijn.
Meer informatie over de 'LCI-ontsnapping':
https://www.computable.nl/artikels/binnlan2/n2902szh.htm
Rik Sanders