Fred van der Molen beschouwt en becommentarieert het ict nieuws van de afgelopen week. Met deze keer: Naar de Mac Expo geweest? Hebben topmanagers altijd geld tekort? Waar kun je worden opgepakt voor een spelletje Pacman? Wat is Het Initiatief van Software Keuze? Wat koop je bij Napster?
Naar de Mac Expo geweest? Hebben topmanagers altijd geld tekort? Waar kun je worden opgepakt voor een spelletje Pacman? Wat is Het Initiatief van Software Keuze? Wat koop je bij Napster?
… ik niet, helaas. Jammer genoeg ben ik volgende week in Parijs en niet deze week, anders was ik zeker langs gegaan bij ‘Le Mac’. Een prachtige happening waarvan de kracht voor een belangrijk deel schuilt in de herhaling. Steve Jobs begrijpt dat en bestijgt immer in dezelfde kleding – spijkerbroek en zwarte koltrui – het podium. Ook dit keer zal zijn onthaal in het sportstadion weer groots zijn geweest. Hij zal zijn publiek hebben meegevoerd langs ‘de belangrijkste aankondiging ooit’, langs machines die het Intel-platform definitief het nakijken geven en langs ‘het mooiste wat Apple tot nu toe ontworpen heeft’. Als je erbij bent, geloof je het onvoorwaardelijk; althans even. De grote vraag is of Jobs’ bedrijf de verleiding kan weerstaan te vervallen in de oude anti-Microsoft stand. Vroeger vertoonde Apple op zulke shows wel eens levensgrote foto’s van Big Brother Bill Gates. Je hoorde dan de hele zaal fluiten en boe-roepen. Bij zijn rentree herstelde Jobs de banden met Microsoft en redde Apple. Maar sinds kort zet Apple zich weer in advertentiecampagnes af tegen Microsoft en het Intel-platform. Begrijpelijk, want daar ligt een oceaan van potentiële klanten, maar het is gevaarlijk. Jobs zal toch nog steeds wel begrijpen dat hij wordt gedoogd aan de randen van het Windows-imperium. Microsoft kan Apple maken en breken. De historie heeft geleerd dat Apple het niet redt zonder een actueel en goed werkend Office-pakket van Microsoft.
… ze lenen in ieder geval idiote bedragen. Het heeft er alle schijn van dat topmanagers van Amerikaanse multinationals het tot hun ‘secundaire arbeidsvoorwaarden’ vinden horen om enorme sommen geld te lenen van hun eigen bedrijf. Vorige week werd bekend dat Microsoft oud-coo Rick Belluzo een ‘lening’ van 15 miljoen dollar kwijtschold. Belluzo werd enige tijd terug ontslagen en is nu topman van Quantum. Microsoft noemt de lening overigens in zijn jaarverslag een voorschot op een optiepakket. Het feit dat het bedrijf dat zo expliciet vermeldde, komt omdat persoonlijke leningen aan leidinggevenden sinds deze zomer in de VS verboden zijn. Dat is één van de maatregelen die de graaicultuur in ‘Corporate America’ moet terugdringen. Het bedragje dat Belluzo leende is overigens een fooi vergeleken met de bedragen die ex-ceo Bernie Ebbers zichzelf leende van zijn eigen Worldcom. Deze arme sloeber leende maar liefst 366 miljoen dollar. Nieuw is het verschijnsel niet. Enkele jaren terug leende CA’s topman Charles Wang al honderden miljoenen van zijn eigen bedrijf. Wat voor rente zouden zulke mannen betalen?
… in Griekenland. Veel wordt er gesproken over de internetcensuur in China, waar nu de zoekmachines Google en Alta Vista ook zijn afgesloten, maar in ons eigen Griekenland kunnen ze er ook wat van. Daar blijkt in augustus een bizarre wet aangenomen die naar de letterlijke tekst alle computer- en videospellen verbiedt, of je ze nu thuis speelt of in een publieke ruimte. Wie ‘snake’ speelt op zijn mobiele telefoon op de luchthaven van Heraklion kan gearresteerd worden. Boetes vanaf _5000 en gevangenisstraffen tot een jaar, het is maar dat u het weet.
Deze wetgeving is de zonderlinge uitkomst van een in de media gevoerde ‘oorlog’ tegen illegaal gokken. Dat vindt in Griekenland op grote schaal plaats in speelhallen. Spelconsoles zijn daar via afstandbediening in een seconde om te schakelen naar een interactieve gokmachine. De wetgever besloot na ampel beraad dat het voor dienders onmogelijk was onderscheid te maken tussen videospellen en interactieve gokspellen en verbood daarom alles maar. De eerste rechtszaak is deze week al. Daarbij staan twee ‘gamers’ terecht die de euvele moed hadden online spel ‘Counter Strike’ te spelen.
De verwarring lijkt intussen compleet. Volgens regeringswoordvoerders is er geen sprake van dat de verkoop van Playstations of Xboxen verboden zal worden, terwijl dat toch spelconsoles bij uitstek zijn. Ondertussen verplaatsten organisatoren een gepland computerspeltoernooi voor de zekerheid maar van Athene naar Oslo. De Grieken hebben overigens ervaring met dit soort wetgeving. Het kolonelsregime verbood in de jaren zeventig al eens alle kaartspelen.
… een gotspe. Met betrekkelijk stille trom is het ‘Initiative for Software Choice’ opgericht. Op de ledenlijst vinden we tussen een twintigtal kleine bedrijven en dan ineens Intel en Microsoft. De monopolist uit Redmond werpt zich op voor vrije keuze? Daar moet wat aan de hand zijn.
Begint Microsoft hem echt te knijpen voor die overheidsinitiatieven in Azië, Europa en Latijns America waarin openbroncode programma’s en de aanschaf van Linux worden aangemoedigd? Het lijkt er wel op. De gekozen naam is van een charmante schaamteloosheid. Is het niet juist zo dat overheden alternatieven onderzoeken om in de toekomst nog een beetje keuze te houden?
… T-shirts. Zoals bekend viel kort geleden het doek definitief voor Napster. Een Amerikaanse rechter stond niet toe dat grootaandeelhouder Bertelsman de restanten uit de failliete boedel overnam. Als rechtgeaard ramptoerist ging ik even kijken op de site. Wat bleek: alle doorklikpagina’s waren verdwenen, maar de merchandising werkte nog. Je kon nog altijd een ‘origineel’ Napster T-shirt bestellen. Een ‘limited edition’ nog wel, maar wel in alle kleuren en maten voorradig. Ik heb er uit piëteit één besteld. Ben benieuwd of hij aankomt.