Nltree, een consortium van Nederlandse kabelbedrijven, dat nu de aansluiting van twaalfduizend scholen op internet verzorgt, krijgt er in de toekomst concurrentie bij. Dit is de kern van het advies dat Kennisnet deze week aan de minister overhandigt. Daarnaast roept het de regering op om structureel geld vrij te maken voor deze voorziening.
Kosten Kennisnet Over de honderd miljoen euro die Kennisnet jaarlijks kost is vijf jaar terug hard onderhandeld, zegt Rob Rapmund, directeur techniek en productontwikkeling bij Kennisnet. De helft van dit bedrag gaat naar het netwerktransport, dat twaalfduizend scholen toegang geeft tot internet. Isdn is veruit de duurste vorm van transport, gevolgd door satellietcommunicatie. In slecht ontsloten gebieden is men hierop aangewezen. Glasvezel en coax zijn goedkopere varianten. Diensten als mail, beveiliging en filtering nemen de andere helft van de kosten voor hun rekening. Oorspronkelijk had de voormalig minister van onderwijs het plan om het bedrag in zijn geheel uit te keren aan Nl.tree, een consortium van Nederlandse kabelbedrijven. De Tweede Kamer heeft de minister via een motie gedwongen om een kwart van het bedrag afhankelijk te maken van de leerlingen die toegang hebben tot het netwerk. |
Het gekrakeel over het ontbreken van budget voor de infrastructuur van Kennisnet komt tussen deze geplande discussie over het contract door. Het huidige kabinet heeft in zijn regeerakkoord geen geld opzij gezet voor deze post.
Potje
Dit levert voor Kennisnet geen acuut probleem op. Pas in de loop van volgend jaar is het potje voor de infrastructuurvoorzieningen op. Daarnaast zegt Rapmund er alle vertrouwen in te hebben dat de personen, die verantwoordelijk zijn voor deze bezuiniging op andere gedachten te brengen zijn, ‘ook al zal er nog wel wat water door de Maas stromen voor het zover is’. Ict is immers niet meer uit het onderwijs weg te denken. Bovendien zou de aanloopinvestering van 1,3 miljard euro weggegooid geld zijn. Nltree heeft te kennen gegeven deze week ook een advies te overhandigen aan de minister, maar wil geen commentaar geven.
Sytse van der Schaaf