De Groningse gemeente Leek onderhandelt met kabelmaatschappij Essent over aansluiting van de ‘buitendorpen’ op breedbandinternet. Ook telecombedrijf Babyxl zint op nieuwe modellen om voorheen onrendabele centrales te ontsluiten via dsl-technieken.
Leek heeft twee kernen, Leek en Tolbert, waar een glasvezelverbinding doorheen loopt. De bewoners kunnen internetten via de kabel. In de buitendorpen Midwolde, Lettelbert, Oostwold, Enumatil en Zevenhuizen was het volgens Essent Kabelcom niet rendabel de coaxkabel geschikt maken voor internet. Inmiddels is een constructie overeengekomen waarbij de kabelmaatschappij en de gemeente elk de helft van de kosten op zich nemen. Wanneer dit project slaagt wil Essent het model toepassen op andere gemeentes in zijn gebied (voornamelijk Oost-Nederland).
Breder gebruik
Dit model vereist wel een vrij dichte verglazing. Voor gebieden met een minder dichte verglazing biedt Babyxl wellicht mogelijkheden. De telecomaanbieder spreekt met kleine gemeentes als Dalfsen en Heino in Overijssel, en Drimmelen in Noord-Brabant. Projectleider Ton Rullens: "Driekwart van de centrales in Nederland is te klein om op aantrekkelijke wijze een breedbanddienst te leveren. Toch richten we ons ook daarop. We trachten met lokale instanties of bedrijven rendabele modellen te realiseren. Dan spreken we niet alleen over kosten- of risicodeling: denk ook aan stimulering van een breder gebruik van de infrastructuur."
Volgens Rullens is het probleem bij kleine gemeenten vaak dat de eerste gebruikers, die het initiatief nemen om breedband naar hun dorp te halen, niet aansluiten bij de massa. "Je moet eerst een doelgroep van minstens 15 procent vinden. Met alleen het huidige dienstenaanbod zal een klein deel van de resterende centrales dan ook onrendabel blijven."
Maurice Blessing