Nltree, een consortium van Nederlandse kabelbedrijven, dat nu de aansluiting van twaalfduizend scholen op internet verzorgt, krijgt er in de toekomst concurrentie bij. Dit is de kern van het advies dat Kennisnet deze week aan de minister overhandigt. Daarnaast roept het de regering op om structureel geld vrij te maken voor deze voorziening.
Scholen krijgen meer vrijheid in het bepalen van de capaciteit van hun verbinding met Kennisnet. "Daar past één megacontract zoals dat nu afgesloten is met Nltree niet bij", zegt Rob Rapmund, directeur techniek en productontwikkeling bij Kennisnet. Het huidige contract met Nltree loopt eind 2003 af. Kennisnet bereidt nu al alternatieven voor. "Een netwerk van deze omvang is dermate complex, dat je ver van tevoren met veranderingen moet beginnen ", aldus Rapmund.
Het gekrakeel over het ontbreken van budget voor de infrastructuur van Kennisnet komt tussen deze geplande discussie over het contract door. Het huidige kabinet heeft in zijn regeerakkoord geen geld opzij gezet voor deze post.
Dit levert voor Kennisnet geen acuut probleem op. Pas in de loop van volgend jaar is het potje voor de infrastructuurvoorzieningen op. Daarnaast zegt Rapmund er alle vertrouwen in te hebben dat de personen, die verantwoordelijk zijn voor deze bezuiniging op andere gedachten te brengen zijn, ‘ook al zal er nog wel wat water door de Maas stromen voor het zover is’. Ict is immers niet meer uit het onderwijs weg te denken. Bovendien zou de aanloopinvestering van 1,3 miljard euro weggegooid geld zijn. Nltree heeft te kennen gegeven deze week ook een advies te overhandigen aan de minister, maar wil geen commentaar geven.
Geachte redactie,
EAN Nederland heeft op verzoek van het platform Standaard Elektronische Communicatie (SEC), waarin bedrijven uit de Tuin, Gereedschappen en ijzerwaren en DHZ waren vertegenwoordigd, een Pilot gehouden om te onderzoeken in hoeverre het gebruik van het internet als alternatief voor x-400 interessant kan zijn. Deze SEC Pilot was een vervolg op de Pilot in de levensmiddelensector. Infobron was deelnemer aan beide Pilots.
Eind augustus is de EAN – SEC Pilot afgesloten.
De werkgroep heeft kunnen vaststellen, dat het transport van EANCOM berichten via Internet een goed alternatief kan zijn voor het gebruik van een value added network (VAN) Daarbij zijn de zelfde betrouwbaarheid eisen als bij een VAN in acht genomen. Op grond van ervaringen in een pilotomgeving, zijn kostenreducties gerealiseerd van � 50% waarbij geen concessies zijn gedaan aan de kwaliteit van de verbinding als het gaat om beveiliging van de getransporteerde berichten. Afgezien van de beveiligingstechniek die de dienstverleners individueel hebben toegepast, heeft men generiek de beveiliging opgebouwd met hulp van een digitaal paspoort voor zender en ontvanger.
Indien u geïnteresseerd bent in deze ontwikkelingen en de voor u en uw relaties haalbare besparingen dan adviseren wij u om contact met ons op te nemen. Wij zijn in staat om u te helpen bij het op een efficiënte wijze inzetten van deze technische ontwikkelingen.
Vertrouwende u met deze informatie van dienst te zijn,
Met vriendelijke groet,
B.R. (Ruud) van Roekel
Senior consultant
e-mail: RvR@INFOBRON.NL
tel. (direct.)
(31) 318 – 64 17 49
tel: (centrale)
(31) 318 – 64 18 33
tel: (GSM) 0654 208 546
fax:
(31) 318 – 641 720