Hoewel er afgelopen weekeinde meer dan 100 duizend exemplaren van Jaguar, het jongste besturingssysteem voor de Mac, over de toonbank gingen, betwijfelen analisten een verbetering op de desktop-markt van Apple.
Jaguar – eigenlijk Mac OS X versie 10.2 – blijkt erg gewild. In de VS stonden vanaf de lanceringsdatum (24 augustus) mensen in de rij om de software te bemachtigen. Apple zelf meldt dat de nieuwe versie "meer dan 150 verbazingwekkende nieuwe eigenschappen en applicaties kent". Analisten roemen de toegenomen snelheid, het gemak waarmee een koppeling valt te maken met een Windows-netwerk en een zelflerend filter tegen ongewenste elektronische post.
Bill Evans, woordvoerder van Apple, hoopt nieuwe kopers aan te trekken, mensen die een mix van Windows- en Mac-machines willen hebben om zich een ’digitale levenshouding’ te kunnen aanmeten. Hij weest erop dat de Mac superieur is aan het Wintel-platform als het gaat om beeldbewerking.
Apple moet echter nog heel wat goed maken om een factor van betekenis te worden op de markt van besturingssystemen. Voor de introductie van Windows95 had Apple nog een marktaandeel van 16 procent. Dat is gezakt naar minder dan 4 procent tegenwoordig. Analisten van IDC en Giga wijzen erop dat het gebruik van Mac OS meteen ook betekent dat je een Apple-computer moet kopen. Terwijl Windows op elke Intel-machine draait. Mensen willen een keus hebben; dat kan niet bij Apple. Een tijdje heeft Apple, onder Gil Amelio, toegestaan dat er klonen werden gemaakt (weliswaar gecontroleerd), maar na zijn terugkeer heeft Steve Jobs die ontwikkeling snel weer ongedaan gemaakt. Dit maakt het Apple-platform een duur systeem, ten opzichte van het Wintel-platform.
Tegelijk heeft Apple moeite alle applicaties over te krijgen naar het Unix-gebaseerde Mac OS X. Quark bijvoorbeeld heeft nog geen versie voor dit besturingssysteem op de markt, terwijl Quark veelal bij professionele gebruikers de reden is om een Apple te benutten.
Rob Enderle van Giga benadrukt dat Apple weinig heeft gedaan aan de beheersmogelijkheden van Macintoshes. Dat is vooral iets dat het bedrijfsleven weerhoudt om ze in een gemengde omgeving op te nemen. Het is bijvoorbeeld niet mogelijk een Mac op afstand te beheren. Als het Apple niet lukt dergelijke problemen op te lossen, aldus Enderle, zal het niet lukken een paar procentjes van het Wintel-marktaandeel af te snoepen. Integendeel, volgens Giga zakt het Mac Os-marktaandeel naar 2 procent, ondanks de initiële belangstelling voor Jaguar.
Teus Molenaar