British Telecom mag zich niet het patent toe-eigenen op hyperlinks, de tekst waarmee de gebruiker direct kan doorklikken naar andere sites of teksten.
Dit heeft een Amerikaanse federale rechter beslist. In februari startte BT een rechtszaak tegen de Amerikaanse internetprovider Prodigy, inmiddels onderdeel van telecomgigant SBC Communications, over de vermeende inbreuk op zijnhyperlink-patent. BT claimde in 1989 het recht op dit patent. Prodigy was vervolgens de eerste die op grote schaal gebruikmaakte van de hyperlinktechniek. De provider heeft inmiddels 3,6 miljoen klanten.
BT’s patent heeft betrekking op het verlenen van toegang aan ‘informatieblokken’ die zijn opgeslagen in een ‘centrale computer’. Maar volgens de Amerikaanse rechter ‘draait’ het internet niet op een centrale computer en zijn internetpagina’s niet te beschouwen als informatieblokken. Vandaar dat de patentclaim van British Telecom is afgewezen.
De rechtszaak van BT oogstte vanaf de start al de nodige kritiek. Van alle kanten werd de Britse telecomgigant ervan beschuldigd de ontwikkeling van internet te belemmeren. Zo zou het, na toekenning van het patent, de mogelijkheid krijgen om van gebruikers een kleine vergoeding te vragen voor elke keer dat ze een hyperlink aanklikken. Surfen op het internet zou daarmee een kostbare zaak worden.