CMG stelt dat het trage tempo van de ontslagprocedure voor de 109 bankzitters mogelijk leidt tot extra ontslagen. De twist tussen detacheerder, arbeidsbureau en vakbonden sleept al maanden. De bond wil voorkomen dat de ict’ers ontslagen worden als uitzendkrachten.
Dat het CWI de ict’ers gelijkschakelt met uitzendkrachten, daar kan CMG niets aan doen, zegt CMG-topman Rob van Grieken. "Het is voor ons de eerste keer. Wat doe je dan? Je belt het arbeidsbureau om te vragen hoe dat moet." Van Grieken vindt het vreselijk dat hij medewerkers moet ontslaan. "De meesten ken ik persoonlijk."
Rechtszaken in Haarlem en Den Haag bepaalden vorige week het tempo van de reorganisatie.
De vakbond CNV verzocht de rechter vorige week donderdag te voorkomen dat het CWI de detacheerders gelijkstelt met uitzendkrachten. De bond vreest dat anders dit lot ook andere bankzitters boven het hoofd hangt.
Het CWI noemt de bond te voorbarig. Het arbeidsbureau is nog maar halverwege met het bestuderen van alle argumenten, beweerde de advocaat. "Het kan best zijn dat we op ons besluit terugkomen." De uitspraak van de rechter werd gisteren bekend, te laat voor deze Computable.
De juridische procedures vertragen de reddingsoperatie, stelde Marnix Holzer, advocaat voor CMG. Geeft de rechter de vakbonden gelijk, dan is het volgens Holzer voor CMG onmogelijk te reorganiseren. "Dat zou leiden tot rampzalige gevolgen voor alle betrokkenen."
Het bedrijf heeft het zwaar te stellen met de oppositie van de vakbonden. Een dag eerder wees een rechter in Haarlem het verzoek van CMG af om de vakbond te verbieden een interne handleiding in bezit te houden. De bonden zijn met hun protest voornamelijk uit op ledenwinst, denkt Holzer.
Gijs Hillenius