Voor het aanleggen van wegen zijn afspraken nodig. Er moet bepaald worden welk soort asfalt gebruikt gaat worden, de breedte van elke rijbaan dient gedefinieerd te worden, en voor de kleuren van de strepen en de bewegwijzering zijn al allerlei afspraken gemaakt. Maar de wegen moeten wel gebouwd worden. Met een auto rijdt het namelijk lastig over boekwerken met afspraken.
We kunnen afspreken hoe en waar we een adres op een envelop plaatsen, hoeveel postzegels er op een brief moeten en wanneer we al dan niet de envelop dichtplakken. Toch gebeurt er niets met uw brief als er geen postbodes zouden zijn die de brieven en pakketjes thuis bezorgen.
Voor webservices geldt hetzelfde. We hebben nu enkele standaarden, zoals soap, wsdl en uddi, die betrekking hebben op de manier waarop webservices aangeroepen moeten worden. Maar met standaarden alleen kom je niet zo ver. Je hebt producten nodig die de standaarden ondersteunen. In het geval van webservices zijn er producten nodig die de gegevens of berichten tussen de betrokken partijen daadwerkelijk uitwisselen. Met andere woorden, wie zijn eigenlijk de postbodes in de wereld van webservices? Het antwoord is: eai-tools (enterprise application integration), zoals die van See Beyond, Tibco, Vitria en Webmethods.
De meeste van de huidige eai-tools stammen uit een tijdperk dat de webservice-standaarden nog niet bestonden. Zij hebben allemaal hun eigen talen, protocollen, formaten en api’s moeten bedenken. Maar omdat ze allemaal iets anders bedachten, is de mate van overdraagbaarheid tussen deze producten nihil. Er is wel interoperabiliteit, omdat ze elkaars berichten kunnen vertalen. Maar de specificaties die wij bij het ene eai-tool opvoeren, kunnen niet door een andere overgenomen worden.
Als alle webservice-standaarden klaar zijn, dan hebben we een complete verzameling standaarden om eai-tools te ontwikkelen die wél alles doen volgens die standaarden. Worden deze tools gebouwd, dan zullen onze specificaties wel overdraagbaar zijn. Maar men heeft nog steeds die eai-tools nodig om de berichten tussen de applicaties en webservices heen en weer te sturen, en om ervoor te zorgen dat dat veilig, betrouwbaar en snel verloopt. Misschien dat ze in de toekomst anders gaan heten, bijvoorbeeld wsi-tools (web service integration), maar dan nog blijft deze categorie producten bestaan.
Sommigen menen dat de komst van webservices een bedreiging vormt voor de huidige generatie eai-tools. Dit is een misverstand. Webservices zonder eai-tools doen namelijk helemaal niets. Wel zal het succes van webservices op verschillende fronten invloed hebben op de markt van eai-tools.
Allereerst zullen de eai-tools die niet overgaan tot het ondersteunen van de webservice-standaarden, op een gegeven moment marktaandeel verliezen. Om op de lange termijn te overleven, moeten de eai-tools webservices wel adopteren. Doen ze dit niet, dan zal hen hetzelfde overkomen als sommige databaseservers enkele jaren geleden. Na de introductie van SQL werden de databaseservers met niet-overdraagbare databasetalen uit de markt gedrukt.
Als de overdraagbaarheid van eai-tools inderdaad door middel van de webservice-standaarden vergroot wordt, zullen hun prijzen onder druk komen te staan. Net zoals de prijzen van Java-applicatieservers de laatste jaren zijn gedaald vanwege alle J2EE-standaarden, zo zal dat ook gebeuren met de ‘wsi’-tools.
Zelfs is het scenario denkbaar dat de introductie van webservices de markt voor eai-tools zal vergroten. Door de komst van webservices zullen meer bedrijven overgaan tot applicatie-integratie, en deze technologie dus willen inzetten. Daarvoor zijn wsi-tools onontbeerlijk.
Webservices vormen kortom geen bedreiging voor de markt van eai-tools in het algemeen, maar wel voor die tools die zich niet conformeren aan de standaarden. De komst van de SQL-standaard vormde ook geen bedreiging voor de databasemarkt. Eai-tools en webservices hebben eerder een synergetische relatie. Eai- en wsi-tools zijn de postbodes die de webservice-berichten afleveren!
Rick F. van der Lans is onafhankelijk adviseur, een internationaal bekend spreker en auteur van diverse boeken, tevens gespecialiseerd in softwareontwikkeling, datawarehousing en internet.