Novell is nog steeds bereid is tot het sluiten van een mantelovereenkomst voor licenties met de overheid. Eerder berichtte de VNG het tegendeel.
Vorige week heeft de Vereniging van Nederlandse Gemeenten een brief naar de regering gestuurd waarin zij klaagt over de nieuwe licentievormen van Microsoft en Novell, waarbij de leveranciers afnemers zouden verplichten een abonnement te nemen (upgrade protection). De VNG doet de aanbeveling onderzoek te doen naar open software als alternatief.
Novell reageert dat de VNG een verkeerde voorstelling van zaken geeft. De softwareleverancier zegt sinds oktober 2000 in gesprek te zijn met projectbureau ON21, een organisatie die voor de hele overheid tegelijk software inkoopt. Novell vindt dat het aan ON21 is om de VNG en anderen over de voortgang van de besprekingen te informeren. Tegelijk zegt de fabrikant bereid te zijn de mantelovereenkomst met de VNG te continueren als daaraan behoefte bestaat.
Ook de stelling van de VNG dat afnemers verplicht zijn een upgrade protection te nemen, blijkt niet te kloppen. Volgens Novell is een upgrade protection abonnement "meestal de voordeligste manier om altijd te beschikken over de meest recente versie van Novell software". In de praktijk blijkt echter dat de meeste afnemers per vier jaar upgraden, in plaats van de twee jaar waar Microsoft en Novell van uitgaan en waarop de upgrade protection is gebaseerd. "Novell heeft echter ingezien dat een aantal gemeenten geen budget beschikbaar heeft voor het aanschaffen van upgrade protection en heeft daarom een aanpassing in het contract gemaakt, waardoor de verplichting tot het aanschaffen van upgrade protection vervalt."
Ook meldt Novell, op verzoek van grote afnemers binnen de overheid, een extra licentievorm binnen de raamovereenkomst met ON21 in het leven te hebben geroepen: de fte-licentie. Door deeltijdwerk komt het namelijk veel voor dat meerdere gebruikers dezelfde software benutten.
Teus Molenaar