Het doek valt snel voor Qwest, het moederbedrijf van het failliet verklaarde KPN Qwest. Het Amerikaanse telecombedrijf is in opspraak geraakt, omdat het zijn omzet over de afgelopen drie jaren te rooskleurig heeft voorgesteld en bepaalde kosten niet als zodanig in de boeken heeft weggeschreven. Het zou gaan om een bedrag van ruim 1 miljard dollar. Zelf spreekt het bedrijf niet over fraude, maar over een verkeerde interpretatie van boekhoudregels.
Inmiddels is ook naar buiten gekomen dat voormalige topmensen van Qwest zich in dezelfde periode schandalig verrijkt hebben met aandelentransacties. De New York Times rekende uit dat directieleden rond de vijfhonderd miljoen dollar verdiend hebben door hun aandelen of opties op aandelen van de hand te doen. Joseph Nacchio, de vorige maand opgestapte ceo van het bedrijf, incasseerde bijvoorbeeld 227 miljoen dollar. Gunstige kwartaalcijfers zijn natuurlijk een belangrijke voorwaarde om dit soort financiële transacties extra voordelig uit te laten pakken.
Qwest heeft toegegeven capaciteitsruil met andere telecombedrijven verkeerd in de boeken weggeschreven te hebben. Dergelijke meerjarige overeenkomsten werden in één jaar als omzet geboekt en niet over de gehele looptijd. In wat voor mate het de cijfers van Qwest precies opfleurde, is nog niet duidelijk. De Amerikaanse beurswaakhond SEC is nog bezig met een onderzoek. Ook de Amerikaanse justitie is een onderzoek bij het bedrijf gestart.
Zo moeder, zo dochter? Wanneer komt er een onderzoek naar de boeken van het failliete KPN Qwest? In Computable (19 juli) stelt Richard Oosterom, algemeen directeur Benelux bij Colt Telecom, dat driehonderd miljoen euro een realistischer omzetcijfer is voor KPN Qwest dan de 812 miljoen euro die het bedrijf zelf over 2001 rapporteerde. Alle aandacht gaat uit naar de gevolgen van het faillissement voor de klanten van KPN Qwest. Het lijkt me meer tijd voor een justitieel onderzoek naar Europese activiteiten van netwerkcowboy Qwest.
Sytse van der Schaaf