Producent van telecommunicatieapparatuur Lucent is aan de vierde reorganisatie in een jaar tijd begonnen. Dit keer staan 170 werknemers op de vertreklijst bij Lucent Nederland. De ondernemingsraad onderzoekt de impact van de saneringsrondes op de Europese organisatie, alvorens akkoord te gaan.
Telecombedrijven steken geen geld meer in nieuwe systemen. Dit blijft hard aankomen bij fabrikanten van telecomapparatuur. Lucent, dat in goede tijden werk verschafte aan vierduizend medewerkers in Nederland, bereidt opnieuw een reorganisatie voor in Nederland. "Met de vierde reorganisatie in een jaar tijd is het werknemerstal teruggebracht tot twaalfhonderd", rekent Jan Willem Thurkow voor. Hij werkt bij Lucent Nederland en is kaderlid van FNV Bondgenoten.
De jongste sanering staat los van de door ceo Patricia Russo aangekondigde wereldwijde banenreductie, die zevenduizend werknemers treft. Een nieuwe ontslagronde dit najaar bij de Hilversumse vestiging van Lucent is niet onwaarschijnlijk. Thurkow omschrijft de sfeer als ‘berustend’. "Het is de zoveelste reorganisatie op rij. Als werknemers nu niet aan de beurt zijn, dan wel bij een nieuwe ronde in oktober."
De ondernemingsraad van Lucent wil het sociaal plan pas goedkeuren als het een beeld heeft van de effecten van verschillende reorganisatierondes op de slagvaardigheid van de Europese organisatie. De huidige reorganisatie raakt voornamelijk ondersteuningspersoneel. De in Nederland gevestigde onderzoekstak voor optische netwerken, die plaats biedt aan 350 werknemers, is zoveel mogelijk ontzien. Eind augustus geeft de ondernemingsraad zijn advies.
Avaya ‘harder geraakt’
Ook het in oktober 2000 van Lucent afgesplitste Avaya bereidt in Nederland een reorganisatie voor. Avaya Nederland, dat netwerktechnologie aan het bedrijfsleven levert – Lucent richt zich op telecombedrijven – , wordt volgens een bron dichtbij het bedrijf ‘harder geraakt’ dan andere vergelijkbare partijen. Naar verluidt staat een kwart van de tweehonderd arbeidsplaatsen op de tocht. Worden het bekabelingsonderdeel Systimax en de distributietak van Avaya meegerekend, dan komt het werknemerstal uit op 350. Enige maanden terug is de Avaya-vestiging in België al geminimaliseerd.
De Britse woordvoerder ontkent dat er al aan een concrete reorganisatie gewerkt wordt in Europa. "Er wordt nu gekeken of de bij de kwartaalcijfers aangekondigde 2500 ontslagen ook in Europa vallen." Hij acht de kans hierop vrij groot, want ook het Europese bedrijfsleven investeert inmiddels aanzienlijk minder in netwerktechnologie. Hij doet het ontslag van een kwart van het personeel bij Avaya Nederland af als ‘speculatie’. De vakbonden zijn nog niet ingelicht over de reorganisatieplannen.
Sytse van der Schaaf