Het Centrum voor Werk en Inkomen (CWI), het voormalige arbeidsbureau, blijft erbij dat de ontslagvergunning voor ruim honderd medewerkers van detacheerder CMG terecht is afgegeven. Volgens het CWI mag een detacheringbedrijf onder bepaalde voorwaarden uitgeleende medewerkers beschouwen als uitzendkrachten. Vakbond CNV bestrijdt deze uitleg van de arbeidswetgeving. De vakbond daagt het CWI daarom deze week voor de rechter.
Detacheerder CMG vroeg het CWI midden juni om een ontslagvergunning voor 110 ict’ers. Volgens het bedrijf is ontslag noodzakelijk. Door een afname van de vraag naar detacheringdiensten kampt het met een structurele overcapaciteit.
Tot grote verontwaardiging van de vakbonden kreeg CMG van het CWI voor alle 110 ict’ers een ontslagvergunning. Volgens CNV schept de ontslagvergunning een "gevaarlijk precedent. Alle bankzitters in de ict worden zo vogelvrij." De bond spande afgelopen maandag een kort geding aan tegen het CWI.
Een van de voorwaarden waaronder de ontslagregels voor uitzendkrachten kunnen worden toegepast, is volgens CNV dat de opdrachtgever waaraan de automatiseerder aan is uitgeleend, de baas is van de ict’er. Maurice Limmen, onderhandelaar voor CNV: "Getekend is voor een baan bij CMG, niet bij een willekeurige opdrachtgever." De bond hoopt dat de arbeidsrechter in Groningen de beslissing van het CWI ongeldig verklaart.
In Groningen noch Leeuwarden laten CWI-medewerkers iets los. "Juridisch zit het goed", is alles wat een afdelingshoofd erover kwijt wil. Toeschietelijker reageert de landelijke koepel van de arbeidsbureaus. Vorige week is druk vergaderd over de twistzaak, aldus woordvoerster Ineke Setz. "We hebben alles nagekeken, volgens ons is de ontslagvergunning juist verleend." Als voorwaarden geldt volgens haar dat het zo slecht moet gaan met het bedrijf dat in dienst blijven van de medewerkers onverantwoord is.
Gijs Hillenius