De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) heeft er bij het ministerie van BZK op aangedrongen open software te gebruiken, omdat Microsoft en Novell te duur zouden zijn.
In een brief aan de ministers van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties en Economische Zaken beklaagt de belangenvereniging van gemeenten zich over de dominantie marktposities van de twee softwarebedrijven. "Door het (verplicht) opleggen van onderhoudscontracten, gebruiken softwareleveranciers hun marktmacht om substantieel hogere licentie-inkomsten te genereren", aldus de VNG.
Eerder al klaagde de Netwerk Gebruikersgroep Nederland tegen de gewijzigde licentiestructuur van Microsoft, die overigens vandaag ingaat. Zij had een klacht ingediend bij de Nma, die zich overigens na een half jaar niet ontvankelijk verklaarde.
Novell gaat volgens de VNG nog een stapje verder dan Microsoft. Dit bedrijf dwingt, via de Upgrade Protectie, afnemers te betalen voor de laatste versie van zijn software. De VNG merkt weinig bereidheid bij de leveranciers om gunstiger voorwaarden af te spreken voor gemeenten.
"De afhankelijkheid van enkele leveranciers heeft tot gevolg dat er weinig tot geen alternatieven zijn, als de leveranciers besluiten hun leveringsvoorwaarden te wijzigen", meent de VNG. Zij dringt er dan ook op aan of bijvoorbeeld Linux en OpenOffice een alternatief kunnen vormen.
Volgens mij snappen ze het niet helemaal.
De upgrade protection van Novell houdt in dat je alvast de eerst volgende versie kan aanschaffen voor een upgrade prijs en niet voor de nieuwprijs. Men hoeft niet af te nemen.
Bij MS ligt dit anders, daar ben je verplicht tot software assurance.
Heel veel gemeenten maken gebruik van applicaties op een AS/400 (tegenwoordig iSeries). Wanneer men zich nou eens echt in dit apparaat zou verdiepen zou men zien dat 99% van de functionaliteit van Novell en/of Microsoft net zo goed door die AS/400 gedaan kan worden. Ditzelfde geldt ook voor gemeenten die Unix gebruiken. Wellicht dat de VNG daar ook eens wat energie in kan stoppen en hun leden kan adviseren over de verborgen krachten binnen de server ruimte.
Het is nog steeds niet verplicht om bij Microsoft onderhoudscontracten te kopen. Wanneer men er voor kiest binnen 3 jaar over te gaan op de nieuwere versie, is het gewoon goedkoper om dit onderhoudscontract (software assurance) aan te schaffen. Wanneer een gemeente besluit om voor een langere periode dezelfde sofware te gebruiken, kan nog steeds een gewone licentie worden aangeschaft, zonder verdere onderhoudsverplichtingen.
Ik denk daarom dat de VNG het inderdaad nog niet helemaal begrepen heeft.