Twee grote chipproducenten, de Koreaanse wereldmarktleider Samsung en het Duitse Infineon noteren betere cijfers dan een jaar geleden, maar blijven voorzichtig.
Infineon, de op één-na-grootste chipmaker van Europa, voorziet voor de tweede helft van dit jaar een bescheiden toename van de vraag naar computerchips, maar waarschuwt er tegelijk voor dat de prijzen in de laatste zes maanden van 2002 sterk onder druk zullen komen. Het Duitse bedrijf heeft daarbij wel vertrouwen in eigen kunnen: het verwacht zijn marktaandeel te kunnen vergroten.
Samsung noteerde een recordwinst in het tweede kwartaal van 1,67 miljard dollar. Die winstcijfers gelden weliswaar voor de totale prestaties van het Koreaanse elektronicaconcern, maar vice-president Chu Woo Sik meldt dat de forse toename van de chipverkopen daaraan flink heeft bijgedragen. De omzet in de geheugenchipmarkt steeg met 34 procent tot 1,6 miljard dollar en die in de overige chips met 19 procent tot 367 miljoen dollar.
Ondanks de recordcijfers is Samsung uiterst voorzichtig met het doen van voorspellingen voor de tweede helft van dit jaar. Met name de dalende dollarkoersen baren Samsung zorgen. Sinds half april is de Amerikaanse dollar ten opzichte van de Koreaanse won maar liefst 12 procent in waarde gedaald, waardoor de export naar de VS voor het concern een stuk lastiger is geworden. De Koreaanse producten zijn daar immers een stuk duurder geworden.
Het Duitse Infineon heeft ook te maken met die wisselkoersen, maar heeft het voordeel van een grote ‘eigen’ euromarkt, waar de hoogte van de dollar geen enkele rol speelt. Infineon noteerde over het op 30 juni afgesloten derde kwartaal een nettoverlies van 76 miljoen euro, veel minder dan het verlies van 371 miljoen euro dat een jaar eerder werd geboekt. De omzet steeg met 9,9 procent ten opzichte van het derde kwartaal vorig jaar, tot 1,4 miljard euro.