Het Gerechtshof Amsterdam heeft besloten dat het versturen van ongevraagde e-mail (spam) niet strafbaar is, tenzij die voor ‘buiten-proportionele’ overlast zorgt.
Het hof velde dat vonnis in de zaak van ‘spam-verzender’ Abfab tegen internetaanbieder Xs4all en vier van zijn klanten. Daarmee wordt een eerdere uitspraak van de rechtbank nietig verklaard, waarin Abfab werd verboden nog langer ongevraagde commerciële e-mails te sturen naar klanten van Xs4all, op straffe van een dwangsom van 50 euro per bericht.
Wel laat het hof de mogelijkheid open om in het algemeen spam-verzenders (spammers) te vervolgen als zij overlast veroorzaken: "In het geval van het type spam dat voor overlast zorgt, zijn de proportionaliteitseisen in het geding en kan bij niet-inachtneming daarvan van onrechtmatigheid sprake zijn", aldus de rechter.
Xs4all is teleurgesteld over de uitspraak van het hof en laat zich adviseren over de mogelijkheid om in cassatie te gaan. De nieuwe Europese richtlijn voor Privacy in de Telecommunicatiesector bevat immers een expliciet verbod op het hinderen van internetters met ongevraagde bulkmail.
De Europese Raad heeft de definitieve tekst van die richtlijn inmiddels geaccepteerd en zal deze op korte termijn officieel publiceren. Daarna hebben de EU-lidstaten nog vijftien maanden de tijd om het verbod te implementeren. Het Gerechtshof onderkent dit en stelt: "Wel zal het probleem van Xs4all en zijn klanten zich, naar zich nu laat aanzien, vanzelf oplossen".
De constatering van het hof dat de inbreuk op de privacy van de geadresseerden relatief gering is, acht Xs4all ronduit lichtvaardig. Het hof stelt volgens de internetaanbieder vast dat een e-mail-adres een minder publiek gegeven is dan een woonadres. Het heeft enerzijds wel een vertrouwelijk karakter, maar anderzijds zou het uitlekken ervan minder schade aanrichten dan in het geval van een echt adres.
De redenatie van de rechtbank is dat het makkelijk en goedkoop is voor gebruikers om hun e-mail-adres te veranderen. In de ogen van Xs4all geeft het hof hiermee blijk van gering inzicht in de waarde die internetters hechten aan behoud van hun e-mail-adres als ‘digitale identiteit’.
Het vonnis van het Gerechtshof is na te lezen op:http://www.xs4all.nl/nieuws/overzicht/abfab180702.html
met andere woorden… men mag maar een eind weg spammen ?
De Europese Commisie had al besloten voordat de rechter dat überhaupt dat deed over deze zaak.
Heeft dat dan geen toegevoegde waarde, wordt het in rechts-geschapen-Nederland nu een “Welles / Nietes” -spelletje de komende jaren over het “Spam-mail-beleid”.
Mogen wij Nederlanders dan geen enkel recht op privacy meer genieten tegenwoordig.
De Rechter heeft de nieuwe wet van de Europese Commisie overtreden.
Inderdaad, het hof snapt niet dat je op een elektronische brievenbus geen sticker kan plakken…ik vind het niet leuk om iedere keer mijn e-mailadres te veranderen…dus hier telt privacy ook.
Ik word vooral gek van die mailtjes met porn er op enzo 🙁
als of die apen zomaar mijn mail adres krijgen van iets, gek! maarja
pleur ze meteen weg maar tis zeer hindelijk