Het Japanse elektronicaconcern Fujitsu trekt dochteronderneming Amdahl dichter naar zich toe. De oud-mainframeproducent – omgevormd tot dienstverlener – valt voortaan onder Fujitsu IT Holdings, maar opereert in Europa voorlopig nog onder de oude naam.
Moederonderneming Fujitsu Group telt wereldwijd 170.000 werknemers. De overkoepelende groep is onderverdeeld in vier takken: ‘services and software’ (dienstverlening en applicatie-ontwikkeling), ‘information processing’ (servers, pc’s en mobiele computers – in wezen Fujitsu-Siemens), ’telecommunications’ (netwerken, schakelaars en optische kabels) en ‘electronic devices’ (componenten zoals halfgeleiders en beeldbuizen).
De tweeledige divisie ‘services and software’ is aan de dienstenkant (Fujitsu IT Services) opgebouwd uit de Britse ex-computerfabrikant ICL, het Canadese DMR Consulting en stukken van andere Fujitsu-dochters. Die consolidatie is eind vorig jaar in gang gezet.
De software-kant bestaat uit applicatiedelen van onder meer Fujitsu zelf en Amdahl. Die Amerikaanse dienstendochter leek buiten schot te blijven, alhoewel het deels reeds was uitgekleed. Het in 1995 door Amdahl overgenomen DMR is losgeweekt en de afdeling voor opslagsoftware is begin vorig jaar overgeheveld naar de nieuw opgerichte Fujitsu Softek-divisie. Al deze dochters vallen nu, samen met Amdahl, binnen de IT Holdings-constructie.
Mainframejacht
Een complicatie in de gelijkschakeling door Fujitsu is Amdahls relatie met Sun Microsystems. Die twee jagen samen op gebruikers van mainframes – die Amdahl nog wel ondersteunt maar niet meer produceert – om hen over te krijgen op goedkopere Unix-servers. Sun wil al geruime tijd opklimmen naar datacenter-niveau, wat van oudsher het mainframeterritorium is en grotendeels in handen van IBM.
Fujitsu produceert echter eigen Sun-kloonmachines die diens Unix-variant Solaris draaien. Amdahl fungeert niet alleen als Sun-dienstverlener maar ook als wederverkoper, onder meer middels de Noord-Amerikaanse sub-dochter Fujitsu Technology Solutions (FTS). Deze rol zou niet in het geding zijn, mede om de dienstverlening platformonafhankelijk te houden.
Toch zien analisten een verandering in de bedrijfsstrategie; oorspronkelijk opereerde alleen Fujitsu Limited, met 40.000 werknemers, onder de Fujitsu-naam. Nu laat de moeder zich meer gelden, qua naam en zeggenschap. Overgenomen bedrijven met bekende namen, zoals ICL en Amdahl, zijn langzamerhand overvleugeld door de moeder en gezamenlijk opgezette sub-dochters, zoals Softek en FTS.
Daarnaast heeft het Japanse bedrijf het moeilijk; het verwacht geen herstel voor de it-markt in de komende twee jaar. Financieel directeur Takashi Takaya zegt dat de telecom-schandalen en de zwakke Amerikaanse economie een verdere reorganisatie nodig maken. Hij doelt hiermee vooral op de Amerikaanse telecom-activiteiten. Het winstdoel van 857 miljoen dollar blijft echter staan.
Jasper Bakker