Diverse telecombedrijven plaatsen vraagtekens bij de omzetcijfers van het failliete KPN Qwest. Deze zouden veel lager zijn dan het beursgenoteerde concern zelf bij de publicatie van zijn kwartaalcijfers naar buiten bracht. Controversiële boekhoudpraktijken zijn de oorzaak van dit verschil.
Richard Oosterom, algemeen directeur Benelux bij Colt Telecom, stelt dat driehonderd miljoen euro een realistischer omzetcijfer is dan de 812 miljoen die het failliete KPN Qwest zelf meldde in een nooit door de accountant goedgekeurd jaarverslag over 2001. Oosterom baseert zijn schatting op opdrachten die KPN Qwest sinds de start eind jaren negentig wist te verwerven. BT Ignite, Telia en Level3, die net als Colt Telecom in hetzelfde speelveld als KPN Qwest opereren, bevestigen desgevraagd dat Oosteroms schatting realistisch is.
Een truc om omzet te flatteren is langjarige capaciteitsruil met andere telecombedrijven in één jaar als omzet weg te schrijven. De kosten van de geruilde capaciteit kunnen als lange termijn investeringen geboekt zijn, zodat de omzet extra florissant uitkomt. Floris van den Broek, directeur Nederland van Level3, draagt verder aan dat de moederbedrijven KPN en Qwest netwerkcapaciteit tegen hoge prijzen bij KPN Qwest zouden hebben afgenomen. Daarnaast zou KPN Qwest capaciteit hebben geruild met de dit jaar aangekochte dochter Ebone.
Euronext kondigde deze week aan uit te zoeken of KPN Qwest koersgevoelige informatie heeft achtergehouden. Volgens een woordvoerder is dit uitdrukkelijk niet bedoeld om te achterhalen of de boeken kloppen, maar alleen om te kijken of het bedrijf zich aan de beursregels heeft gehouden. In een in april gevoerd telefoongesprek met Computable ontkende de toenmalige woordvoerder van KPN Qwest dat het bedrijf er discutabele boekhoudpraktijken op na hield.
Sytse van der Schaaf