Het in 1999 gestarte telecombedrijf Novaxess heeft uitstel van betaling aangevraagd. Reden is dat de Amerikaanse geldschieters hun investering vroegtijdig gestaakt hebben.
Novaxess richt zich in Nederland op mkb-klanten, die voor spraakdiensten, dsl-verbindingen en webhosting terecht kunnen bij het bedrijf. Volgens Marc Destrée, ceo en oprichter van Novaxess, hebben de investeerders M/C Venture Partners en Battery Ventures het contract voortijdig ontbonden, omdat zij in het huidige telecomklimaat steeds ‘nerveuzer’ werden. In totaal was er negentig miljoen euro gereserveerd voor de start. Door het openbreken van de financiering is dit tien miljoen euro minder geworden.
Novaxess is een kopie van het Amerikaanse Allegiance Telecom. Deze telco gebruikt de infrastructuur van andere telecombedrijven om zijn telecomdiensten met een eigen verkoopteam in de mkb-markt te slijten. Novaxess zou op eenzelfde manier de Europese markt moeten openbreken, te beginnen bij Nederland. Destrée merkt op dat er vijftien miljoen euro gestoken is in een gloednieuw systeem voor klantenregistratie en netwerkbeheer. "Deze Rolls Royce-motor in een kever zou nooit te verantwoorden zijn als alleen de Nederlandse markt ons doel was geweest."
De Europese ambities zijn van de baan nu het bedrijf alles op alles zet om te overleven. Novaxess heeft momenteel tweeduizend klanten en 185 werknemers. Bij het dubbele aantal is het bedrijf winstgevend. Hiervoor is een investering nodig van twintig miljoen euro, waarna het binnen een jaar uit de rode cijfers is. Voor een meer bescheiden investeringsplan is acht miljoen euro nodig. In deze opzet is het bedrijf na drie maanden winstgevend.
Destrée wijt de acute problemen voor een deel aan het slechte telecomklimaat. "De recente problemen bij onder andere Worldcom hebben geleid tot het ongeduld van de huidige investeerders. Ze maken ook potentiële investeerders huiverig. Toch zijn er al tekenen dat dit sentiment omslaat." Destrée noemt de Amerikaanse carrier Level3 als voorbeeld. Dit bedrijf ontving vorige week een kapitaalinjectie van vijfhonderd miljoen dollar.
Ook de gebrekkige deregulering van de Nederlandse telecommarkt speelt Novaxess parten. Destrée rekent voor dat van iedere euro die het bedrijf verdient zestig cent rechtstreeks naar KPN gaat. Als oorzaak hiervoor wijst hij aan dat de inkoop van netwerkverbindingen nog steeds ver boven de kostprijs ligt. Voor de verbindingen naar KPN’s wijkcentrales bijvoorbeeld betaalt Novaxess niet de gebruikte capaciteit, maar een vast bedrag.