De banken achter het Britse telecombedrijf Energis steken 231 miljoen euro in een doorstart van het noodlijdende concern. Energis Nederland wordt apart verkocht.
De huidige activiteiten van Energis plc, het Britse moederconcern, worden overgeheveld naar een nieuw bedrijf met de naam Chelys. Het krijgt Energis’ bankschuld van ruim één miljard euro als bruidsschat mee. Obligatiehouders en bankiers krijgen aandelen in de nieuwe onderneming. De huidige aandeelhouders verliezen hun belang, maar krijgen een vergoeding als het bedrijf binnen zeven jaar verkocht wordt voor teminste een kleine drie miljoen euro of een vergelijkbare beursnotering.
Het accountantskantoor Ernst & Young, dat optreedt als curator van Energis’ restanten, ziet toe op de afstoting van de Nederlandse activiteiten. Volgens een woordvoerster van Energis N.V. is de Nederlandse organisatie beter af met aparte verkoop, omdat het ‘ondergesneeuwd’ raakte. Alle aandacht is tot nu toe uitgegaan naar de Britse activiteiten, omdat deze vele malen omvangrijker zijn dan de Nederlandse en geïnteresseerde investeerders uit dit land afkomstig zijn.
Volgens de woordvoerster heeft de N.V. voldoende middelen om de bedrijfsactiviteiten een tijd lang vol te houden. Met het oog op potentiële kopers voerde Energis Nederland vorige week een reorganisatie door, waarbij 73 van de 350 medewerkers hun baan verloren. Of dit voldoende is, is nog onduidelijk. Twee dochters van Energis in Duitsland en Zwitserland zijn inmiddels opgedoekt, nadat de geldkraan vanuit Engeland werd dichtgedraaid en er geen geïnteresseerde kopers te vinden waren.
Ik heb daar zelf gewerkt, ik kijk er niet raar van op, dat dit moest gebeuren.
Mijn salaris daar bedroeg het dubbele van wat ik ooit elders heb verdiend in mijn hele IT-cariërre.
Terwijl ik al één van de hoogste salarissen in mijn specialisatie geniet, gezien over het gemiddelde van Nederland.
Mijn ex-collega’s daar hebben het nu volledig verspild, de loon-eisen van een overgenomen ISP waren veel te hoog. Het nieuwe Data Center in A. was geleased onder een contract waarvan de inboedel zou eigendom zijn van de lease-baas, als het contract beeïndigt zou worden.
Hete Post maakt hier een mooi punt! Dankzij die belachelijke hoge salarissen voor vaak ondergeschoold personeel hebben er zeker toe geleid dat telecombedrijven langszaam de afgrond ingingen. Het grappige is dat die bedrijven dat aan elkaar te danken hebben binnen de branche/sector. Niet dat dat nu doorslaggevend zal zijn bij de teloorgang, maar het is toch leuk om daar eens wat van te horen. Ik denk echter wel dat op de hoogste rang (lees management) de duurstbetaalde mensen van het bedrijf zitten. Ook de top van ondergeschooldheid??? Je hoort het mij niet zeggen, maar feiten beginnen langzamerhand voor zich te spreken…